Kas gali būti jaukiau ir skaniau už mamos paruoštus pietus – garuojančią baravykų sriubą, ką tik iškeptą kugelį ar burnoje tirpstančius žagarėlius? O gal skryliai su spirgučiais, spanguolių kisielius ir cukraus pudros sniegeliu padengta spurgytė? O gal kalėdinė žąsis? Juk už lango gruodis, kai visi tik ir tegalvojame, kokį šventinį stalą padengus šiemet.
Ar norite paragauti lietuviškų valgių, kuriais vaišino mūsų močiutės XX a. pradžioje, kuriuos gamino mūsų mamos ir kurie gyvuoja ir šiandien? Jei taip, tuomet Dovilės ir Manto Bajalių parengta knyga „Lietuvos virtuvė“ – kaip tik jums. Čia jūsų laukia 100 populiariausių lietuviškų patiekalų, Dovilės ir Manto pagamintų, surašytų ir nufotografuotų. Knyga primins ar padės išmokti gaminti lietuviškus valgius. O norintys paruošti tradicinę Kūčių ar Kalėdų vakarienę galės pasinaudoti šventiniais patiekalų receptais: išvirti barštelių su ausytėmis, pasigaminti šaltienos su spanguolėmis, stirnienos troškinį, karkos ar liežuvių vyniotinį, iškepti žąsį, susukti suktinukus su lašinukais, iškepti tradicinį medaus tortą ar „Skruzdėlyną“. „Mums lietuviškos virtuvės patiekalai – tai dar vienas sugrįžimas į vaikystę, į mamos ir močiutės virtuvę, kai žemuogių smilgos byrėdavo į dubenėlį su pienu, ant stalo garuodavo bulviniai blynai, kepti ant kopūstų lapų, o per šventes namai pakvipdavo džiovintais grybais ir gvazdikėliais su cinamonu…“ – savo mintimis su skaitytojais dalijasi knygos autoriai.

Paėmus į rankas šią knygą, tarsi iš tikrųjų atsiveria namų durys. O už jų prasideda kiekvienos šeimos kasdienė istorija: džiaugsmas grybauti, uogauti, rinktis produktus, gaminti, susirinkti visiems prie stalo, vaišintis, dalytis įspūdžiais, švęsti šventes. „Tikimės, kad mūsų išbandyti lietuviškos virtuvės receptai sukvies visus prie stalo – skanauti, bendrauti, prisiminti, kaip vieną ar kitą patiekalą gamino jūsų namuose, ir mėgautis kiekvienu kąsniu!“ – sako knygos autoriai.
Artėjant Kūčių vakarui, siūlome pasigaminti labai gardžią marinuotą silkę.
KŪČIŲ SILKĖ SU SPANGUOLĖMIS, MOLIŪGŲ SĖKLOMIS IR GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS
Ši cinamonu kvepianti silkė visada primena Kūčias ir šventinius šeimos susibūrimus. Ją galima patiekti įvairių švenčių proga, jei tik mėgstate silkę. Silkės sūrumas, marinato rūgštumas ir pagardo saldumas sukuria ypatingą skonių derinį. Pabandykite pasigaminti ir jūs – ši silkė tikrai papuoš jūsų Kūčių stalą!
4 silkių
1 svogūno
1 šaukšto sutarkuotų krienų
8 gvazdikėlių
1 šaukšto aliejaus
MARINATUI:
200 ml vandens
1 raudonojo svogūno
1 morkos
1 saliero stiebo
3 kvapiųjų pipirų grūdelių
3 rožinių pipirų grūdelių
2 laurų lapų
100 ml acto
1 šaukšto cukraus
druskos
PAGARDUI:
150 g šviežių spanguolių
1 šaukšto moliūgų sėklų
1 šaukšto susmulkintų graikinių riešutų
1 šaukštelio kokosų aliejaus
pusės šaukštelio malto cinamono
1 šaukštelio cukraus
Silkes išmirkyti, nulupti ir išimti kaulus. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais ir pakepinti keptuvėje su aliejumi. Silkių filė ištepti krienais, uždėti kepintų svogūnų, susukti į ritinėlius ir juos sutvirtinti gvazdikėliais.
Marinatui užvirinti vandenį, sudėti smulkintas daržoves ir prieskonius. Pavirti 20 minučių. Įpilti acto, pagardinti druska, cukrumi ir atvėsinti. Silkių ritinėlius užpilti marinatu ir palaikyti 1–2 paras šaldytuve.
Pagardui spanguoles pakepinti aliejuje su moliūgų sėklomis ir riešutais, pagardinti cinamonu, cukrumi ir dar šiek tiek pakaitinti ant didesnės kaitros. Į indą sudėti silkių ritinėlius, įdėti pagardo ir patiekti.
Šį ir kitus receptus rasite naujoje leidyklos „Virtuvės knyga“ išleistoje knygoje „Lietuvos virtuvė“ www.virtuvesknyga.lt
Apie knygos autorių Dovilės ir Manto Bajalių skanias šeimos istorijas skaitykite www.bajaliai.lt