Turkija su savo įvairiaspalve kultūra, skaniu maistu ir ne vieną šimtmetį menančia istorija sužavi daugelį, kurie čia apsilanko, o vaizdingi kraštovaizdžiai nuo saulės nutviekstos Viduržemio jūros iki galingų kalnų ir sausringų stepių savaime tampa turistų traukos objektais. Tad jei jau kurį laiką svarstote aplankyti šią šalį, pateikiame jums penkis patarimus, kaip susiplanuoti savo atostogas Turkijoje.
Geriausias laikas keliauti į Turkiją
Nuo balandžio iki gegužės ir nuo rugsėjo iki spalio oras Turkijoje būna švelnus, šiltas ir malonus, todėl šis laikas tinkamas vengiantiems karščio. Birželio‒rugpjūčio mėnesiais temperatūra būna aukščiausia. Oras pakrantėje gali būti gana malonus, ypač pučiant vėjui nuo jūros, tačiau šalies gilumoje karštis gali tapti iššūkiu, todėl nepamirškite pasirūpinti kremu nuo saulės, kepure ir vandeniu. Nuo lapkričio iki kovo oras tampa gana šaltas, o kai kur gali pasirodyti ir sniego.
Apgyvendinimas
Turkija gali pasiūlyti išties didelį viešbučių, butų ar vilų pasirinkimą. Galima rasti tiek boutique stiliaus, tiek prabangių variantų už tikrai gana prieinamą kainą. Viskas priklauso nuo biudžeto, kurį planuojate skirti, ir kelionės tipo. Tiek keliaujantys su šeima, tiek poromis ar vieni gali rasti sau tinkamą variantą https://1000myliu.lt/regionas-salis/turkija/.
Vietos, kurias verta aplankyti
Jei jums patinka pasinerti į istoriją klaidžiojant po griuvėsius, tuomet vertėtų apsilankyti senoviniame Efeso mieste. Jei norite patirti kultūrą, maistą, tradicijas vienoje vietoje, tuomet nepraleiskite Stambulo. Jei jus žavi neįprastos, net siurrealistinės panoramos, Kapadokija ir Pamukalė galėtų būti jūsų pasirinkimas. O jei norisi tiesiog ramiai pailsėti prie jūros, galite rinktis iš tokių kurortų kaip Marmaris, Bodrumas, Kemeras, Sidė, Antalija.
Valiuta, arbatpinigiai
Turkijos valiuta yra lira. Ją galite išsikeisti tiek Lietuvoje, tiek nuvykę į vietą, oro uoste arba viešbutyje. Geras aptarnavimas Turkijoje yra norma, bet aptarnaujantis personalas neuždirba daug, todėl arbatpinigiai yra laukiami ir svyruoja nuo 10 iki 15 %.
Tradicinė virtuvė
Vienas iš būdų pažinti šalies kultūrą yra ragaujant jos maistą. Siūlome išmėginti tokius patiekalus, kaip dolma, kebabai, baklava ar lukumas (saldėsiai), čiorbos sriuba, ir, žinoma, nepamiršti paskanauti tradicinės turkiškos kavos.