Sultingos, aksominio švelnumo ir kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios pradeda nokti nuo liepos vidurio, tad dabar pats tinkamiausias metas jas skanauti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl naudingųjų aviečių savybių rekomenduoja įtraukti šias uogas į mitybos racioną.
Pasižymi antivėžinėmis savybėmis
Avietės – savo savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios sodria spalva. Jas galima valgyti natūralias, džiovintas arba šaldytas. Be to, iš šių uogų lapų galima pasigaminti įvairių gydomųjų savybių turinčios arbatos. Šimtmečius laukinės avietės buvo renkamos ne maistui, o medicininiais tikslais, o nuo XV a. pradėtos sistemingai auginti, kad išaugtų didesnės bei sultingesnės.
Gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės teigimu, avietėse gausu naudingųjų medžiagų, kurios gali praturtinti žmogaus organizmą. Todėl jas sveika valgyti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Rekomenduojama natūralių aviečių porcija per dieną yra 1 puodelis. Jas galima valgyti kaip užkandį arba desertą pietums ar vakarienei. O džiovintų uogų maistingosios medžiagos yra daug koncentruotesnės, todėl jų porcija turėtų būti mažesnė, dienos norma – vienas ketvirtadalis puodelio.
„Avietėse yra daug skaidulų, taip pat gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C, B grupės vitaminų ir liuteino, tad labai svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Be to, šios uogos itin naudingos akių sveikatai ir rekomenduojamos vėžio prevencijai“, – sako gydytoja dietologė.
Itin lepios uogos
Nors avietes atpažįstame pagal sodriai rausvą ir geltoną spalvas, galima rasti net oranžinių ir baltų aviečių. Vasarą jos auga daržuose bei laukiniuose miškuose, o visus metus jų galima nusipirkti prekybos centruose. Tačiau, kad ir kokios gardžios būtų avietės, tai lepios ir greitai gendančios uogos, todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja jas laikyti šaldytuve: „Šaltas oras padės uogas ilgiau išlaikyti šviežias.“
Avietes galima skanauti natūralias, šaldytas, džiovintas arba arbatos pavidalu. Kadangi šių uogų galiojimo laikas yra labai trumpas, geras būdas jas užsišaldyti arba pirkti jau užšaldytas. „Tiesiog atskirkite avietes vieną nuo kitos ir įdėkite į šaldiklį. Atitirpinę galėsite naudoti įvairiems patiekalams ar desertams gardinti“, – pataria specialistė.
Tinka tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams
Pasak O. Suchočevos, avietės yra labai universalios uogos, kuriomis galima gardinti tiek sūresnius, tiek saldesnius patiekalus. Pavyzdžiui, jos itin tinka tartaletėms su grietinėle, ledams gaminti, taip pat puikiai dera su šokoladu, tačiau dažnai naudojamos ir prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, žvėrienos arba antienos.
„Jei avietės nėra purvinos, patariama jų neplauti, nes šios uogos linkusios sugerti daug vandens, greitai suminkštėja ir lengvai praranda skonį. Tačiau jei ant uogų yra nešvarumų, jas reikėtų plauti nedideliu kiekiu vandens, labai švelniai, prieš pat vartojimą ir nepanardinant po tiesiogine vandens srove“, – pataria specialistė.
Ji siūlo dažniau skanauti avietes, o šiltomis dienomis atsigaivinti galima iš jų pasigamintu naminiu šerbetu.
Aviečių šerbetas
Reikės:
500 g šaldytų aviečių
100 ml medaus
150 ml vandens
100 g cukraus
50 ml citrinų sulčių
1 kiaušinio baltymo
Papuošti reikės:
šviežių aviečių
Gaminimo eiga:
Užvirinkite avietes, medų, vandenį ir cukrų. Išmaišykite iki lygios masės (nukoškite, jei norite vientiso šerbeto). Palikite atvėsti. Aviečių tyrę sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis. Kiaušinio baltymą išplakite iki baltų putų ir įmaišykite į aviečių masę. Sumaišykite ledų gaminimo aparate ir padėkite į šaldiklį. Patiekite šerbetą papuošę šviežiomis avietėmis.