Antiena – produktas, kurio dažnas neišdrįsta rinktis kasdienai, nes mano, kad ją paruošti gana sudėtinga. Tačiau taip nėra. Tereikia laikytis kelių paprastų taisyklių: pasirinkti tinkamą marinatą, laiką ir kepimo temperatūrą. Be to, antiena pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, ji ir labai naudinga sveikatai: antienoje gausu baltymų, geležies bei B grupės vitaminų.
Antiena gali tapti išskirtiniu akcentu kasdienėje virtuvėje. Ji puikiai dera tiek su daržovėmis, tiek su vaisiais. Antiena puikiai dera su citrusiniais vaisiais: apelsinais, mandarinais, citrinomis ar greipfrutais. Prie jos puikiai dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, šalavijai. Antiena taip pat dažnai derinama su česnaku ir imbieru – šie pagardai patiekalams suteikia pikantišką aštrumą. Na, o jeigu norite įmantresnių skonių – galite pasigaminti marinatą su raudonuoju vynu ar balzaminiu actu. Jeigu kepate visą antį tai geriausiai daryti iki 160–170 °C įkaitintoje orkaitėje, kol mėsa tampa minkšta, o jos riebalai išsilydo. Priklausomai nuo svorio – visa antis dažniausiai kepa kelias valandas. Kuo didesnis svoris – tuo paukštieną kepti reikės ilgiau – mat vienam anties kilogramui paprastai reikia 40-45 min. Jeigu gaminate anties krūtinėlę tai patartina daryti dviem etapais: pirmiausia keptuvėje apie 6-8 minutes krūtinėlę apkepti odele žemyn, tuomet dar 1-2 minutes pakepti kitą pusę. Krūtinėlę apkepus keptuvėje gamybą rekomenduojama užbaigti iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tą, priklausomai nuo krūtinėlės dydžio, reikėtų daryti 5–8 minutes. Po kepimo, prieš pjaustant ir dedant į lėkštę būtina leisti mėsai pastovėti, taip ji taps dar minkštesnė.
Salotos su antiena, šilauogėmis ir gražgarstėmis
Reikės:
170 g keptos antienos
100 g šilauogių (galima keisti mėlynėmis)
50 g gražgarsčių
50 g minkšto ožkų sūrio
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto balzamiko acto
Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
Iškeptą antieną supjaustykite juostelėmis. Į dubenį sudėkite gražgarstes, uogas, antienos gabalėlius. Apibarstykite trupintu ožkų sūriu. Užpilkite alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto, pagardinkite druska bei pipirais. Lengvai išmaišykite ir patiekite. Skanaus!