Be serbentų ar agrastų, lietuvių soduose tradiciškai auginamos avietės, šilauogės, braškės, o gervuogės čia kol kas dar retenybė. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, lygindama gervuoges su avietėmis, sako, kad nors jos panašios forma ir priklauso tai pačiai erškėtinių šeimai, gervuogėse yra daugiau kalcio ir geležies, tad vasarą jas svarbu įtraukti į savo mitybos racioną. Tiesa, Rūta Genienė perspėja, kad gervuogės yra lepios ir greitai vystančios uogos, tad rekomenduoja jas laikyti šaldytuve arba suvartoti tą pačią dieną.

Neįvertintas vitaminų šaltinis
Dekoratyvios gervuogių uogos – ne tik desertų puošmena: sunokusios jos itin gardžios. Ir nors dauguma miško uogų yra skanesnės laukinės, o ne sukultūrintos, gervuogėms ši taisyklė negalioja. Jose itin gausu vitaminų, jos tinka sultims, kokteiliams, džemams, uogienėms, pyragams, o iš džiovintų uogų ir iš gervuogių lapų galima užsiplikyti puikios arbatos. Miško gervuogių galima rasti drėgnuose miškuose, upių, ežerų pakrantėse, pakelėse.
Tad kokios uogos naudingesnės – miško ar sukultūrintos? „Kiekviena uoga turi šiek tiek skirtingų sudėtinių dalių, o miško uogos ypatingos tuo, kad jose yra daug antioksidacinių medžiagų, taip pat fenolinių komponentų – tai jų pranašumas. Tačiau daug priklauso ir nuo vietos, kur jos augo. Tikrai nėra taip, kad miško uogos yra vertingesnės už sukultūrintas ar atvirkščiai. Svarbiausia, kad kažkurias jų įtrauktume į savo meniu“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.
Specialistė pasakoja, jog gervuogėse, palyginti su avietėmis, yra mažiau kalio, todėl jos rekomenduotinos sergantiems inkstų ligomis: „Abiejose uogose yra panašūs kiekiai natrio, cinko, mangano ir vario, tačiau gervuogės pasižymi flavanoidų, fenolinių junginių, antocianinų gausa. Todėl jos turi daugiau antioksidacinių, antivėžinių ir senėjimą pristabdančių medžiagų už avietes.“
Gervuogės dažniau perkamos papuošti
Soduose gervuogės nėra tokios populiarios kaip avietės ar šilauogės, jų retai pamatysi net turguose. „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pasakoja, kad gervuogės importuojamos iš Nyderlandų ir Portugalijos: „Tai egzotinės uogos, dažniau perkamos ne masiniam vartojimui, o kepiniams ar desertams papuošti. Mes įpratę uogas, pavyzdžiui, braškes ar šilauoges, valgyti saujomis, vartoti ir kaip desertą, ir kaip priedą, trinti su cukrumi, virti uogienes, o šilauogės – kiek kitokios. Pirmiausia jos kietesnės už avietes, nes nusiskina kartu su kietu viduriuku, kuris, skinant avietę, lieka ant krūmo.“
Tačiau nors ir atrodo, kad šios uogos kietos, šilumoje laikomos turėtų būti suvartotos tą pačią dieną, o jei norite išlaikyti ilgiau – dėkite jas į šaldytuvą ir laikykite neatplėštoje pakuotėje. „Ilgiau laikyti labiausiai tinka šilauogės, jų kieta odelė, o gervuogės ima vysti. Jei jau išėmėte uogas iš šaldytuvo, reikėtų jas greičiau suvartoti, nes nuo šalto oro šilumoje pradės gamintis kondensatas, kuris vėliau virs į pelėsį“, – pataria specialistė.
Besibaigiančios vasaros savaitgalių šventėms galite pasigaminti gardų maskarponės tortą su citrininiu kremu ir gervuogėmis.
Maskarponės tortas su citrininiu kremu ir gervuogėmis
Tortui reikės:
1 klasikinio biskvito
125 g gervuogių
mėtų papuošti
Uogoms meduje reikės:
100 g šilauogių ir gervuogių
1 šaukšto medaus
1 šaukšto vanilinio cukraus
Maskarponės kremui reikės:
4 šaukštų cukraus
500 g maskarponės sūrio
370 ml plakamosios grietinėlės
1 citrinos žievelės
Citrininiam kremui reikės:
½ citrinos sulčių ir žievelės
2 kiaušinių trynių
1 kiaušinio
80 g cukraus
40 g sviesto
Gaminimo eiga:
Pasigaminkite uogas meduje. Į puodą suberkite uogas, vanilinį cukrų ir medų. Kelias minutes pakaitinkite. Atvėsinkite.
Pasigaminkite citrininį kremą. Užvirkite puode vandenį. Ant puodo uždėkite dubenį su kiaušinio tryniais ir kiaušiniu, cukrumi, citrinos žievelėmis, citrinos sultimis. Viską nuolat maišykite. Plakite šluotele kaitindami kremą apie 7–10 minučių. Įdėkite sviesto į kremą ir maišykite, kol ištirps. Paruoštą kremą uždenkite maistine plėvele ir padėkite šaltai, kad atvėstų.
Pasigaminkite maskarponės kremą. Į dubenį suberkite cukrų, sudėkite maskarponės sūrį, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Išplakite grietinėlę su elektriniu plakikliu iki standumo. Į paruoštą maskarponės kremą atsargiai supilkite išplaktą grietinėlę ir su mentele išmaišykite.
Biskvitą perpjaukite į 2 arba 3 dalis. Ant vienos biskvito pusės tepkite citrininio kremo ploną sluoksnį, maskarponės kremo, dėkite uogų ir vėl biskvitą. Tortą užbaikite maskarponės kremu. Iš konditerinio maišelio gražiai išspauskite maskarponės kremo palei torto kraštą, o per vidurį paskleiskite citrininį kremą. Tortą papuoškite uogomis ir mėtomis.