Virtuvės erdvė neretai vadinama namų širdimi: joje dažniausiai prasideda ir baigiasi diena, gimsta kulinariniai šedevrai, čia yra šeimos susitikimų bei pokalbių vieta. Todėl įsirengti šią zoną daugelis nori patogiai, praktiškai, funkcionaliai ir, žinoma, estetiškai. Tačiau virtuvės projektavimas kartais gali tapti tikru iššūkiu, kuris pareikalauja specifinių žinių, laiko, įdirbio ir finansų. Kaip be interjero dizainerio ir individualaus projekto galima išvengti šių sunkumų ir be rūpesčių džiaugtis virtuve? Praktiškais virtuvės įrengimo patarimais dalijasi dizainerė Jūratė Sventickienė.
Svarbiausia – auksinis trikampis
Baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ dizainerė J. Sventickienė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne tik mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.
„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus: plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai (ir zonos šalia jų) turi būti išdėstyti patogiais atstumais vieni nuo kitų. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Optimalus atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1–3 metrus“, – patarimais dalijasi J. Sventickienė.
Dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėjimui virtuvės trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Toliau atnaujinant šią zoną, dizainerė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus. Šiuo etapu, pasak J. Sventickienės, svarbu tinkamai pasirinkti baldus.
„Jei virtuvė yra sujungta su kambariu, jos baldus verta rinktis panašius į esančius svetainėje, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Čia nebus matomi ir jokie prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai bei prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui, o tik tada – dizainui“, – pasakoja specialistė.
Praverčia ir racionalumas
Pasak J. Sventickienės, Lietuvoje jau kelerius metus virtuvėse dominuoja medžio raštų ir spalvų apdailos, kurios dažniausiai derinamos su baltais, pilkais ar kitais panašiais atspalviais. Dizainerė pabrėžia, kad virtuvėje nėra nereikšmingų detalių – šioje erdvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.
„Virtuvėje viskas turėtų derėti ir sudaryti bendrą nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino. Antraip netgi jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvojimas, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Taigi baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.
Todėl, J. Sventickienės teigimu, reiktų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį, o įrengiant virtuvę tikrai neverta taupyti aukojant patogumą ir savo laiką.
„Pavyzdžiui, viena iš tokių klaidų – kai vietoje spintelių su stalčiais įrengiamos lentynos, dėl to neretai yra labai nepatogu laikyti tokius daiktus kaip puodai. Stalčiuose patogiai susidėti daiktus ir palaikyti tvarką yra daug lengviau nei spintelėse“, – sako dizainerė.
Todėl, anot J. Sventickienės, įsirengiant virtuvę, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pliusų bei minusų sąrašą, remiantis savo ankstesne patirtimi.
„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio, tokiu atveju reikėtų ir žemesnių spintelių arba, priešingai – aukštesnių nei standartinės. Galbūt virtuvė yra dažnai naudojama tamsiu paros metu? Tuomet praverstų apšvietimas po spintelėmis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinės technikos poreikius. Tai gali padėti ne tik sutaupyti pinigų, bet ir atrasti daugiau vietos maisto gamybai bei kitiems buitiniams prietaisams. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. O gal apsiperkate kiekvieną dieną, tokiu atveju didelis šaldytuvas gali būti nereikalingas. Kiekvienu atveju praverčia racionalus planavimas. Todėl rekomenduočiau įvertini savo poreikius, galimybes ir kurti tokią virtuvę, kuri būtų patogiausia jums patiems“, – reziumuoja dizainerė.
„Gintaro baldų“ nuotr.