Kiaulienos kotletai – vienas universaliausių ir bene dažniausių patiekalų, sutinkamų Lietuvos gyventojų virtuvėse. Jie mėgstami dėl savo paprastumo ir sotumo. Tačiau net ir toks paprastas patiekalas, pasitelkus šiek tiek fantazijos ir reikiamų ingredientų, gali tapti gurmanišku valgiu.
„Keftedes“ – tai Graikijoje mėgstami kotletukai, kvapnūs dėl žolelių, sultingi, ir dažnai patiekiami su tzatzikio padažu. Jie šiek tiek primena mūsų kotletus, bet turi išskirtinį Viduržemio regiono aromatą.
4 porcijoms reikės: 500 g smulkintos kiaulienos, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 kiaušinio, 2–3 v. š. džiūvėsėlių, 3 v. š. pieno, 1 v. š. smulkintų šviežių petražolių, 1 v. š. smulkintų mėtų, 0,5 a. š. raudonėlio, 0,5 a. š. druskos, 0,5 a. š. juodųjų pipirų, žiupsnelio cinamono. Kepimui – alyvuogių aliejaus.
Paruošimas:
Džiūvėsėlius užpilkite pienu arba vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad suminkštėtų. Svogūną ir česnaką sutarkuokite ar labai smulkiai supjaustykite.
Į dubenį sudėkite smulkintą kiaulieną, išbrinkusius džiūvėsėlius, svogūną, česnaką, kiaušinį, žoleles, druską ir prieskonius. Gerai išminkykite masę – ji turi tapti puri ir šiek tiek lipni.
Uždenkite dubenį ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių – tai padės prieskoniams susigerti, o kotletai bus tvirtesni.
Suformuokite rutuliukus (graikinio riešuto dydžio) arba pailgus kotletukus. Kepkite juos įkaitintame alyvuogių aliejuje ant vidutinės ugnies po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
„Keftedes“ puikiai dera ne tik su tzatzikio padažu, bet ir graikiškomis salotomis su fetos sūriu arba pitos duona ir šlakeliu citrinos sulčių.
