Šiandien gurmaniški potyriai neturi nei kainuoti brangiai, nei pareikalauti daug laiko ar šefo įgūdžių. Pavyzdžiui, midijos – subtilaus skonio, aromatingos, pilnos maistingų medžiagų, ypač greitai paruošiamos. Todėl nenuostabu, kad šios jūros gėrybės pelno simpatijas ne tik visame pasaulyje, bet vis populiarėja ir Lietuvoje.
Europietiška klasika: midijos balto vyno ir grietinėlės padaže
Porcijos: 4; Gaminimo laikas: 25 min.; Reikės: 2 kg šaldytų midijų su kiautais, 2 šaukštų sviesto, 1 didelio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1/2 citrinos, 230 ml sauso vyno, 300 ml riebios grietinėlės, pipirų, šviežių petražolių, patiekimui: šviežios duonos, citrinos skiltelių.
Gaminame:
- Dideliame puode vidutinio karštumo kaitroje išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus svogūnus ir česnaką ir dažnai maišant kepinkite 8-10 minučių, kol suminkštės, bet neparuduos. Į puodą išspauskite pusės citrinos sultis ir įmeskite ją pačią, kad suteiktumėte daugiau skonio.
- Padidinkite ugnį iki didžiausios, įpilkite vyno ir leiskite jam paburbuliuoti 3-4 minutes, kol padažo sumažės (taip geriau susibalansuos skoniai, o padažas bus tirštesnis).
- Sumažinkite ugnį iki mažos, įpilkite grietinėlės ir įberkite šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, leisite padažui lėtai paburbuliuoti vis maišant apie 3 minutes, tada sudėkite nusausintas midijas, išmaišykite, uždenkite puodą ir pašildykite midijas 4-5 minutes – tik kol jos sušils, nepervirkite. Išmeskite užsispyrusius dvigeldžius, kurie atsisako atsiverti.
- Papuoškite midijas petražolėmis. Patiekite su skrudinta duona ir citrinos skiltelėmis.