Pradinis / Receptai / Gardiems pusryčiams – 3 skanėstų su uogomis receptai

Gardiems pusryčiams – 3 skanėstų su uogomis receptai

Vasaros pabaiga ir artėjantis ruduo gausus šviežių gamtos gėrybių. Tarp jų – ir saulės išlepintos uogos: avietės, šilauogės, gervuogės, spanguolės, serbentai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dr. Edita Gavelienė sako, kad būtų sudėtinga surasti nenaudingą uogą, augančią mūsų aplinkoje, todėl šiuo metų laiku būtina įtraukti jas į mitybos racioną ir uogomis gardinti įvairius patiekalus.

Uogas galima vadinti supermaistu. Tai – maistingas, skonio ir aromato turtingas produktas. Uogos žmogaus organizmą aprūpina skaidulinėmis medžiagomis, yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Vėstant orams uogose esantys vitaminai padeda sustiprinti imuninę sistemą, tad nurenkant derlių svarbu ne tik jį paruošti žiemai, bet ir pasimėgauti prieš permainingus rudens orus.

„Uogos yra unikalios tuo, kad jose gausu antioksidantų, A, E, C ir B grupės vitaminų. Pastaruoju metu uogų nauda sveikatai siejama su jose aptinkamomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Vienos iš pagrindinių – fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai. Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis, – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C. Šie junginiai veikdami kartu ar atskirai yra svarbūs įvairiems procesams, vykstantiems žmogaus organizme“, – sako gydytoja E. Gavelienė. 

Uogos – ne tik puikus vitaminų šaltinis, bet ir sveikatai palankus užkandis, gardi įvairių desertų sudėtinė dalis. Jomis tinka skaninti kokteilius, košes, pieno produktus, konditerijos gaminius. Pasak specialistės, tinkamas uogų kiekis dienai yra apie 300–400 gramų.

Nuėmus uogų derlių taip pat svarbu ilgai nelaikyti jų kambario temperatūroje, nes joms tinkamos vėsesnės sąlygos, pataria E. Gavelienė: „Tam, kad nesiveistų pelėsis ir uogos kuo ilgiau išliktų šviežios bei tinkamos vartoti, rekomenduojama jas laikyti sausai.“

Kviečiame išbandyti tris receptus su uogomis, kurios puikiai pagardins savaitgalio pusryčius.

Raudonųjų serbentų ir bananų glotnutis

Reikės:
125 g šviežių raudonųjų serbentų
100 g braškių
2 mažų bananų
100 g anakardžių
1 šaukšto agavų sirupo
250 ml augalinio pieno
baltojo šokolado papuošti
mėtų lapelių papuošti

Gaminimo eiga:

Anakardžius užpilkite vandeniu iš vakaro. Išbrinkusius riešutus nukoškite.

Porą uogų ir kelis kapotus anakardžių riešutus palikite papuošti.

Į virtuvinį kombainą suberkite anakardžius, sudėkite bananus, raudonuosius serbentus, braškes, supilkite agavų sirupą, augalinį pieną ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Paruoštą glotnutį sudėkite į dubenėlį, papuoškite braškių griežinėliais, raudonaisiais serbentais, anakardžiais ir tarkuotu  baltuoju šokoladu.

Gervuogių ir granolos skanėstas

Reikės:

100 g  gervuogių
200 g veganiško jogurto
50 g granolos
1 šaukštelio agavų sirupo
žiupsnelio cinamono
1 šaukštelio linų sėmenų
mėtų lapelių papuošti

Gaminimo eiga:

Stiklinėje sumaišykite agavų sirupą, linų sėmenis, cinamoną, veganišką jogurtą.

Į serviravimo taurę dėkite sluoksniais gervuogių, pusę pasiruošto jogurto, granolos, dar gervuogių ir kitą dalį jogurto. Skanėstą papuoškite gervuogėmis ir mėtų lapeliais.

Pernakt brinkinta avižinė košė su šilauogėmis ir avietėmis

Reikės:

60 g aviečių
60 g šilauogių
150 ml augalinio pieno
1 šaukšto klevų sirupo
50 g avižinių dribsnių
1 šaukštelio ispaninių šalavijų sėklų

Gaminimo eiga:

Pusę avižinių dribsnių sumaišykite su šalavijų sėklomis ir suberkite į stiklainį. Viršuje užberkite pusę uogų. Vėl berkite sluoksnį avižinių dribsnių ir šalavijų sėklų mišinio. Užberkite likusias uogas. Užpilkite klevų sirupu ir tada augaliniu pienu. Stiklainį užsukite ir palikite nakčiai bent 5 valandoms šaltai. 

Prekybos centro „Rimi“ receptai

Komentaras

  1. Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top
%d bloggers like this: