Pradinis / Šeima ir sveikata / 8 dažniausiai netoleruojami maisto produktai

8 dažniausiai netoleruojami maisto produktai

Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip žalingą organizmo reakciją į tam tikrus maisto produktus ar jų priedus. Šis sutrikimas sukelia į alergiją panašius simptomus – slogą, astmą, kosulį, odos bėrimus, galvos skausmą ar netgi nuovargį bei nuotaikos svyravimus. Vis dėlto dažniausiai kenčiama nuo virškinimo trakto sutrikimų – pilvo ar skrandžio skausmo, viduriavimo ar vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo bei pykinimo. Toliau vartojant produktus, sukeliančius šias reakcijas, galima sulaukti ir rimtesnių sveikatos problemų.

Pixabay nuotr.

Priešingai nei alergijos atveju, netoleruojant tam tikrų maisto produktų, reakcija atsiranda tik po tam tikro periodo. Šiuo sutrikimu skundžiasi net 20 proc. populiacijos, tačiau tikrasis skaičius gali būti ir didesnis, nes dažnai žmonės tiesiog po daug neigiamų alergenų testų nuleidžia rankas ir nebeieško tikrosios priežasties, manydami, kad kaltas jų įtemptas gyvenimo ritmas.

Nors maisto netoleravimo simptomų spektras yra labai platus, tačiau yra pastebima tam tikra tendencija, kad dažnai šias reakcijas skirtingiems asmenims sukelia tie patys produktai. Pateikiame aštuonis maisto produktus, kurie dažniausiai tampa prastos savijautos priežastimi.

  1. Pienas ir jo produktai. Tyrimų duomenimis, net trečdalis Lietuvos gyventojų  netoleruoja šios produktų grupės. Įrodyta, jog šiems žmonėms trūksta fermento, skaidančio laktozę.

  2. Kiaušiniai. Jie labai plačiai naudojami maisto pramonėje. Gali būti netoleruojamas kiaušinio baltymas arba trynys, rečiau abi šios kiaušinio dalys.

  3. Kviečiai. Kviečiuose esantis baltymas glitimas suteikia miltiniams produktams elastingumo bei purumo, tačiau būtent šio baltymo dažnai netoleruoja žmogaus organizmas.

  4. Žemės riešutai. Ankštiniai  augalai pasižymi didele maistine verte, bet juose esantys baltymai yra itin dažnai netoleruojami ir sunkiai virškinami. Aukštoje temperatūroje baltymas tampa dar pavojingesnis.

  5. Medžių riešutai. Ši grupė yra itin didelė. Jei netoleruojate riešutų, simptomai pasirodys tik po tam tikro laiko, alergijos atveju simptomai juntami vos pavartojus.

  6. Jūrų gėrybės. Šiuose produktuose, kaip ir žuvyje, yra baltymo histamino. Jis tampa dažna netoleravimo priežastimi. Pastebima, kad šių produktų netoleravimas pamažu auga.

  7. Žuvis. Šio produkto dažniausiai netoleruoja tie žmonės, kurie vartoja itin daug tuno, skumbrės ir sardinių. Tai siejama su netinkamu produktų apdorojimu.

  8. Soja. Sojų pupelėse esantys baltymai itin plačiai naudojami maisto pramonėje. Dažnai produkte galima rasti tik sojų pėdsakų, tačiau pastebėta, kad ir mažas jų kiekis gali sukelti maisto netoleravimą, dažnai yra sunkiai apdorojamas žmogaus virškinimo sistemos.

Netoleruojamų maisto produktų yra kur kas daugiau. Pavyzdžiui,  maisto netoleravimo reakcijos priežastimi gali tapti ir maisto pramonėje naudojamos cheminės medžiagos – kofeinas, salicilatai ar histaminas, maisto priedai, sulfitai. Jie naudojami prailginti maisto galiojimo laikui, jų randama vaisiniuose gėrimuose bei vyne.

Tiesiausias kelias norint išvengti maisto netoleravimo simptomų – eliminuoti netoleruojamus produktus iš kasdienės mitybos. Tam, kad suprastumėte, kokių maisto produktų netoleruojate, galima kurį laiką nevartoti tam tikros maisto produktų grupės ir stebėti, ar savijauta pagerės, tačiau tai labai ilgas ir alinantis kelias. Siūlome pasinaudoti modernios medicinos laimėjimais! Ne eksperimentuokite namuose, o atlikite maisto netoleravimo tyrimus. Gal tai bus jūsų raktas į gerą savijautą?

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top