Pradinis / Receptai / Idealiems savaitgalio pusryčiams – čirviniai blynai

Idealiems savaitgalio pusryčiams – čirviniai blynai

Iš virtuvės sklindantis šviežių čirvinių blynų kvapas, sumišęs su aromatinga kava, pažadina geriau nei garsiausias žadintuvas. Savaitgaliams (ir ne tik) nuspalvinti idealiai tinkantys čirviniai blynai yra mėgstamas pusryčių patiekalas arba vėlyvų savaitgalio pusryčių (gal jau net labiau priešpiečių) skanėstas. Ir mėgsta juos tikrai ne vien vaikai.

Kad mėgautumėmės čirviniais blynais dar labiau, reikia šiek tiek daugiau apie juos žinoti ir sužinoti gudrybių, kaip juos pagardinti.

Tai visgi čirviniai blynai ar vafliai?

Čirviniai blynai yra labiau vafliai nei blynai. Ir užsienyje juos vadina tiesiog vafliais, tačiau Lietuvoje prigijęs čirvinių blynų pavadinimas. Bet kol pavadinimas negadina skonio, tol tai tikrai nesudaro esmės.

Čirviniai blynai skiriasi nuo blynų, kepamų paprastoje keptuvėje. Juose yra daugiau cukraus ir daugiau sviesto nei įprastame blynų recepte. Čirvinių blynų tešla tarpusavyje idealiai suderina cukraus ir sviesto mišinį, kad būtų sukurtas lengvas, purus vaflis, turintis švelnų traškumą. O vaflio keptuvės formos sukurti grioveliai yra pats tas užlaikyti sirupui, uogienei ar grietinėlei blyno paviršiuje.

Vaflinė viena, o valgančiųjų daug?

Amžina dilema, ką daryti su iškeptais čirviniais blynais, kol kepa kiti? Tuo labiau kad ir vienu iškeptu retas sotus būna – skanėstų norisi bent po du ar net tris.

Viena iš idėjų – vaflius laikykite šiltai, įdėję juos į orkaitę, įkaitintą iki nedidelės temperatūros (apie 100 laipsnių karščio), kol kiti čirviniai blynai kepa. Arba tiesiog kvieskite prie stalo ir vos tik iš blynų keptuvės ištrauktu čirviniu blynu pradžiuginkite vieną šeimos narį. Patarimas – pirmiausia maitinkite lėčiausią valgytoją.

O jei vis dėlto norite pradėti valgyti visi kartu, jūs visada galite atgaivinti čirvinius blynus įdėję kelioms sekundėms vėl į keptuvę. Arba jei pagal jūsų receptą iškepė standūs – galima pašildyti skrudintuvėje.  

Atminkite, jog ką tik iškepti čirviniai blynai yra traškesni išorėje, o ilgiau palaikyti jie suminkštėja.

Tipinis čirvinių blynų receptas

Čirvinių blynų receptų yra pačių įvairiausių. Jei išties mėgstate čirvinius blynus, tai greičiausiai jau esate išbandę daugybę skirtingų receptų ir atradę jums labiausiai patinkantį. Arba vis dar ieškote. Paprastai receptai yra itin paprasti, baziniai, o tuomet prasideda jų tobulinimas ir modifikavimas. Štai paprastas, tipinis čirvinių blynų receptas, nuo kurio galite pradėti.

Reikės:

  • 300 g kvietinių miltų,
  • 120 g sviesto,
  • 300 ml pieno,
  • 4 šaukštų cukraus,
  • 3 kiaušinių,
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus,
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Į šią masę supilkite ištirpintą sviestą, pieną ir gerai išmaišykite. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir pamažu maišydami pilkite į masę.

Čirvinių blynų tešla turi būti grietinės tirštumo. Tirštinti arba skystinti galite su miltais bei pienu.

Kaip patobulinti receptą?

Paprastą receptą galima paversti nepakartojamu tiesiog pridėjus papildomų ingredientų. Štai, pavyzdžiui, šį receptą papildžius šaukšteliu cinamono, namai pakvips Kalėdomis. Jei mėgstate gaivesnį aromatą, įtarkuokite citrinos žievelės.

Atėjus vasaros sezonui, kai aplink gausu uogų, galite į tešlą įmesti saują šviežių uogų – blynai iškart taps išskirtiniai.

O kur dar pagardai! Tas pats blynas, pasirinkus kitokį pagardą, savaime bus kitoks ir stebins skonio receptorius. Klevų sirupas, grietinėlė, karamelė, zefyriukai – rinktis galite viską, kas tik telpa jūsų fantazijoje.

Kiek laiko kepti?

Paprastai čirvinių blynų keptuvės instrukcijoje būna nurodytas orientacinis laikas, tačiau bandydami skirtingus receptus pastebėsite, jog kas tinka vienam, tikrai netiks kitam. Tegul pirmasis blynas būna eksperimentinis – nustatykite šiek tiek trumpesnį kepimo laiką ir iškepus įvertinkite, ar iškepęs, ar kepti ilgiau.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top