Pradinis / Šeima ir sveikata / Ką vertėtų žinoti ledų mėgėjams?

Ką vertėtų žinoti ledų mėgėjams?

Nuo gegužės 1 d. valgomieji ledai bus griežčiau skirstomi pagal naudojamas žaliavas ir jų kiekį, tad keičiasi ir šių produktų ženklinimo reikalavimai. Todėl valgomųjų ledų pavadinimai bus tikslesni, aiškesni, informatyvesni ir atsiras naujos ledų rūšys: plombyras, sorbetas, šerbetas, vaisiniai valgomieji ledai.

Kokios sudėties ledai galės būti vadinami pieniškais, grietininiais ir plombyru?

Gaminant valgomuosius ledus naudojama daug ir įvairių žaliavų, todėl labai svarbu, kad gamintojai suskirstytų ledus ne tik pagal sudedamąsias dalis, bet ir jų kiekį. Pagal tai ledus reikia ir tinkamai pavadinti, kad vartotojui būtų aišku, kokį produktą rinktis. Taigi nuo gegužės 1 d. gamintojai valgomuosius ledus pagal sausųjų medžiagų, pieno riebalų ir baltymų kiekį turės suskirstyti į pieniškus, grietininius ir plombyrą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc., bus vadinami pieniškais valgomaisiais ledais.

Grietininiais ledus bus galima vadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis – nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Iki šiol plombyro ledai nebuvo laikomi atskira rūšimi ir buvo gaminami tiek iš augalinių, tiek iš pieno riebalų. Nuo gegužės 1 d. plombyru bus vadinami tokie tradiciškai Lietuvos rinkai tiekiami riebūs valgomieji ledai, kurių sudėtyje – ne mažiau kaip 12 proc. pieno riebalų. Taip pat plombyro leduose sausųjų medžiagų turės būti ne mažiau kaip 36 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Nauji reikalavimai gaminant sorbetą, šerbetą, vaisinius ledus

Patikslinti ir vaisinių ledų apibūdinimai. Jie bus skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Ant etiketės rašyti „vaisiniai valgomieji ledai“ bus galima tik tada, kai bus ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių, jeigu iš jų gaminama.

Naujoje ledų rūšyje sorbete vaisių bus ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys.

Dar viena ledų grupė – šerbetas. Jame vaisių turės būti ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

„Įmonės, gaminančios valgomuosius ledus, kurių sudėtyje nėra pakankamo vaisių kiekio, negalės jų priskirti šioms grupėms. Taip pat jeigu ledų pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitokiais riebalais ar baltymais. O kiti ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami pavadinimu „valgomieji ledai“. Jų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotoją informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes“, – teigia A. Greičiuvienė.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top