Jau netrukus pasitiksime gražiausią pavasario šventę – Velykas. Ir nors greičiausiai jos bus mažos ir jaukios namuose, tačiau neabejotinai kiekvienas jas stengsimės padaryti gardžias. Pats laikas pagalvoti apie tai, kokiais patiekalais nustebinti namiškius. Vištiena – universali mėsa, kuri išsiskiria skirtingų dalių įvairove: kai kas mėgsta traškius sparnelius ar petelius, kažkas renkasi sultingas šlauneles arba blauzdeles, o kam dažnas pasirinkimas prie salotų būna vištienos filė. Ir tai tik keli pavyzdžiai. Pasirinkimas didelis, tad ir galimybių ją kuo įvairiau paruošti daug. Tai patvirtina ir maisto produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis, kuris dalijasi išskirtiniais receptais su skirtingomis vištienos dalimis. Sau patinkantį ras ir ieškantis lengvo patiekalo, ir traškaus užkandžio, ir sočių pietų.
![](https://lietuve.lt/vietafotkems/2021/03/Vistiena.jpg)
Gražgarsčių salotos su vištienos vidine filė
Reikės (2 porcijoms):
200 g gražgarsčių
400 g vištienos vidinės filė
50 g mažos cukinijos
30 g granatų sėklų
30 g kinkanų
50 g kedrinių pinijų
20 g alyvuogių aliejaus
20 g balzaminio acto
½ citrinos sulčių
lydyto sviesto kepti
žiupsnio žolelių mišinio: mairūno, petražolių, kalendrų, druskos, pipirų
3 česnako skiltelių
Paruošimas:
Keptuvėje ant vidutinės kaitros pakepinkite vištieną su lydytu sviestu. Kepkite apie 6 min., nuolat vartykite. Sudėkite smulkintą česnaką, šiek tiek apkepinkite ir sudėkite smulkintas žoleles. Į lėkštę sudėkite gražgarstes, pjaustytas cukinijas, granatų sėklas, supjaustytus kinkanus, skaldytus riešutus, ant viršaus dėkite apkeptus vištienos filė gabaliukus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejaus, balzaminio acto ir citrinų sulčių plakiniu.
Vištienos sparneliai
Reikės (4 porcijoms):
800 g vištienos sparnelių vidurinių dalių
100 g ankštinių pupelių
40 g Chalapos paprikų
30 g pomidorų pastos
20 g saldžiarūgščio padažo
50 g česnakų
30 g „Teryaki“ padažo
20 g aliejaus
1 žaliosios citrinos
3 g druskos
3 g pipirų
3 g sezamų sėklų
Paruošimas:
Į indą supilkite visus padažus, sudėkite kapotus česnakus, smulkiais žiedais supjaustytą Chalapos papriką, supilkite aliejų, išspauskite žaliosios citrinos sultis, sudėkite druską, pipirus. Viską išmaišykite. Sudėkite sparnelių vidurines dalis, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis valandą. Baigus marinuotis, dėkite sparnelius į kepimo indą (skardą), užberkite sezamų sėklomis ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–25 min. Ankštines pupeles dėkite į verdantį vandenį, palaikykite 2–3 min., sudėkite į lėkštę ir patiekite su keptais sparneliais.
Vištienos šlaunelės su briuseliniais kopūstais
Reikės (4 porcijoms):
600 g vištų šlaunelių
300 g briuselinių kopūstų
100 g mažųjų morkyčių
300 g burokėlių
Marinatui:
20 g aliejaus
30 g česnako
20 g petražolių
20 g imbiero
20 g kalendrų
druskos, pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Kapotą česnaką, imbierą, petražoles, kalendras, druską ir pipirus sumaišykite su mėgstamu aliejumi ir įtrinkite vištieną. Dalį paruoštų prieskonių mišinio pasilikite kopūstams. Vištieną su pjaustytais burokėliais ir mažosiomis morkytėmis (nepjaustytomis) dėkite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite 35–40 min.
Kol vištiena kepa, keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite briuselinius kopūstus. Patroškinkite uždengę 10–15 min. Sudėkite likusį žolelių mišinį.
Į lėkštę dėkite kopūstus ir keptas šlauneles su daržovėmis, galima pagardinti su troškinimo metu išsiskyrusiomis sultimis.
Vištienos blauzdelės be sąnario su kukurūzų burbuolėmis
Reikės (4 porcijoms):
600 g vištų blauzdelių be sąnario
300 g virtų kukurūzų burbuolių
200 g saliero stiebų
50 g medaus
20 g aliejaus
20 g aitriosios paprikos
30 g česnako
½ citrinos sulčių
3 g čiobrelių
druskos, pipirų pagal poreikį
Paruošimas:
Medų, aliejų, kapotą česnaką, kapotą aitriąją papriką, čiobrelius, citrinos sultis ir druską su pipirais sumaišykite. Šiuo marinatu įtrinkite vištieną ir kukurūzų burbuoles. Palikite iki valandos pasimarinuoti. Dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite 35–40 min. Likus kepti 10–15 min. įdėkite kepti šiaudeliais supjaustytus salierų stiebus. Viską dėkite į indą ir patiekite.