Marginant kiaušinius ir norint išgauti sodrias, ryškias spalvas, nebūtina bėgti į parduotuvę ir pirkti sintetinių dažų. Išskirtinius margučius galite sukurti iš namų virtuvėje esančių produktų. Kaip dažyti kiaušinius naudojant arbatą, prieskonius, žoleles ir uogas, pasakoja Ieva Jonaitienė.

„Kiaušinių dažymas naudojant namuose ir gamtoje esančias priemones – tai, ką darė mūsų mamos, močiutės ir prosenelės. Pastaruoju metu tenka vis dažniau pastebėti, kad žmonės atsigręžia į senolių tradicijas ir patys naudojasi liaudies išmintimi, receptais, kai kuriuos dalykus adaptuodami“, – teigia I. Jonaitienė.
Ievos teigimu, seniau būdavo marginami ne tik vištų, bet ir žąsų, ančių, putpelių kiaušiniai. Jiems marginti žmonės daugiausia naudodavo daržoves, uogas, žieves, žoleles, lapus, pumpurus, lukštus, šaknis. Šiandien turime didesnį prieskonių, arbatų pasirinkimą, todėl galime išgauti kur kas daugiau skirtingų spalvų.
Kiaušinių paruošimas ir dažymas
„Pirmiausia pasirinkite įvairių lukšto atspalvių kiaušinius. Juos nuplaukite ir palikite porai valandų kambario temperatūroje, – sako I. Jonaitienė. – Tada įdėkite juos į drungną vandenį. Vandens turi būti tiek, kad kiaušiniai būtų apsemti 2–3 cm. Užkaiskite ant silpnos kaitros ir įdėkite tris šaukštus (šešiems kiaušiniams) to produkto, kuriuo norėsime dažyti kiaušinius. Virkite 15–20 minučių. Svarbu prižiūrėti kaitrą, kad vanduo nepradėtų stipriai kunkuliuoti. Po 15–20 minučių nuimkite puodą nuo kaitros ir palikite kiaušinius puode su viralu 10–12 valandų, kad atvėstų. Kuo ilgiau laikysite – tuo ryškesnius, intensyvesnės spalvos margučius turėsite. Laikant trumpiau, spalvos bus švelnesnės. Galite iš to paties puodo kiaušinius išimti skirtingu metu, taip paruošite vienos spalvos, tačiau skirtingų tonų, atspalvių kiaušinius“, – patarimais dalijasi Ieva.
Kiaušinius iš atvėsusio viralo ji rekomenduoja atsargiai išimti pirštais, nes drėgni margučiai būna labai jautrus įbrėžimams. „Jokiu būdu jų neplaukite, nebandykite nuvalyti prilipusių žolelių. Padėkite ant sausos medinės lenteles arba popierinio rankšluosčio. Po keliolikos minučių apverskite, kad iš visų pusių gerai išdžiūtų, – sako I. Jonaitienė. – Nudžiūvę kiaušiniai įgaus matinę spalvą. Tuomet juos galite skutinėti, kitaip puošti. Jeigu norite, kad margučiai blizgėtų, – delnais švelniai įtrinkite sviestu arba lašeliu aliejaus.“
Jeigu dekoruosite kiaušinius vašku, jokiu būdu nedėkite jų į karštą žolelių viralą. Arbatžolių, prieskonių, žolių, lapų, žievių nuovirą atvėsinkite, įpilkite 2–3 šaukštus obuolių acto, įdėkite kiaušinius ir palikite per naktį.
Ievos Jonaitienės nuotraukos

Spalvų įvairovė
Kokias spalvas galite išgauti natūraliais produktais:
– Ciberžolė – ryškiai geltona.
– Žalioji Senčos arbata – gelsvai žalsva.
– Mačios arbata – salotinė geltona, ilgiau laikant – salotinė.
– Raudonoji siauralapių raibsteglių arbata – gelsvai oranžinė.
– Medaus krūmų arbata – kaštoninė ruda.
– Kinrožių žiedai – pilkai, mėlynai juoda.
– Graikinių riešutų kevalai – ruda, juodai ruda.
– Juodųjų serbentų uogos (džiovintos, maltos) – mėlynai violetinė.
– Raudonų rožių pumpurai – marmurinė rausva, pilkšvai rausva.
– Juodoji Ceilono arbata – marmurinė ruda.
– Šafranas – skaisčiai gelsvai oranžinė.
– Mačia ir kinrožių žiedai – žalsvai mėlyna.
– Ciberžolė ir juodieji serbentai – mėlyna.
– Ciberžolė ir graikinių riešutų kevalai – samanų žalia.