Šias šv. Velykas prie tradicinių svogūnų lukštais margintų kiaušinių tegul puikuojasi ir įvairiaspalviais ornamentais išdabinti margučiai. Kaip tokius padaryti? Paprasčiau nebūna, tereikia poros senų kaklaraiščių!
Reikės:
- Kiaušinių (tinka tiek baltu, tiek rudu lukštu)
- Šilko skiaučių
- Medvilnės ar drobės skiaučių
- Žirklių
- Siūlo
- 2 l vandens
- 4 valgomųjų šaukštų acto (9 proc.)
- 1 valgomojo šaukšto druskos
Pirmiausia pasiruoškite tirpalą, kuriame bus verdami kiaušiniai. Į 2 l vandens pilkite acto, berkite druskos. Pamaišykite, kad druska ištirptų.
Jei namie nerandate šilko skiaučių – ne bėda. Puikiai tiks seni, nebenešiojami kaklaraiščiai, ant kurių etiketės parašyta, kad jie pasiūti iš 100 proc. šilko. Kaklaraiščius atsargiai išardykite, spalvotą šilkinę dalį atskirkite nuo kitų medžiagų, esančių kaklaraiščio viduje, nes jos nebus reikalingos.
Kambario temperatūros kiaušinius vyniokite į šilko skiautes, gerąją medžiagos pusę glausdami prie kiaušinio lukšto. Laisvus medžiagos galus tvirtai užriškite.
Imkite medvilnės ar drobės skiautes ir į jas vyniokite prieš tai į šilką suvyniotus kiaušinius. Visą ryšulėlį tvirtai apvyniokite siūlu, kad medžiaga kuo geriau priglustų prie kiaušinio. Būkite atsargūs – nesutraiškykite lukšto.
Medžiaga apvyniotus kiaušinius dėkite į prieš tai pasiruoštą tirpalą ir statykite puodą ant vidutinės ugnies. Virkite juos 30 minučių. Po to išjunkite ugnį ir palikite kiaušinius atvėsti.
Kiaušiniams atvėsus, labai atsargiai išvyniokite. Siūlus nukirpkite nedidelėmis žirklėmis ir iš lėto nuimkite medžiagas. Stenkitės labai nespausti, nes lukštas gana lengvai skyla.
Kad margučiai būtų dar gražesni – patepkite aliejumi. Pagrindinis šv. Velykų stalo akcentas paruoštas!