Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje. Anot gydytojos dr. Editos Gavelienės, lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų, pavyzdžiui, tai puikus folio rūgšties šaltinis. Dietologė kviečia šią ankštinę daržovę gaminti ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų bei išbandyti menkės su lęšiais receptą.
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. E. Gavelienės, nors lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai. Lęšiai kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje augalinių baltymų gausių maisto produktų grupėje.
„Jų įtraukimas į racioną yra tiesiog pageidautinas ir rekomenduotinas. Visų pirma, svarbiausia, kad lęšiai turi daug augalinės kilmės baltymų bei tokių maistinių medžiagų, kaip geležis ar kalis. Dėl savo baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, – sako E. Gavelienė.
Gydytoja priduria, kad lęšiuose taip pat gausu organizmui naudingos folio rūgšties: „Folio rūgtis yra B9 vitaminas, kuris, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis yra labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Stokojant folio rūgšties, nukenčia dalis gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų.“
Lęšių galima rasti įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, tačiau E. Gavelienė tikina, jog jų spalvos daugiausia lemia skonines savybes. „Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau, paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti ir kitą. Nors ankštinės daržovės kartais yra vengiamos dėl savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę, to turėtų pavykti išvengti“, – pataria specialistė.
Anot jos, lęšiai gali ne tik tapti pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras. Pavyzdžiui, būti derinami su žuvimi vietoj įprastai naudojamų ryžių: „Žuvį, kaip ir lęšius, labai svarbu įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o vienas iš pasirinkimų galėtų būti menkė. Dažniau žuvis valgoma su ryžių garnyru, bet iš tiesų garnyro įvairovė – žingsnis link sveikatai palankaus maitinimosi. Pasitelkus fantaziją maisto įvairovei didinti, gera savijauta garantuota.“
Lęšius kaip garnyrą galite priderinti prie švelnios menkės.
Menkė su lęšiais
4 porcijoms reikės:
1 kg menkių filė
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
100 g ispaniškos čoriso dešros
1 „shallot“ svogūnėlio
200 g lęšių
200 ml sultinio
100 g špinatų
1 citrinos
1 pakuotės fasuotų petražolių
druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
Čoriso dešrą ir svogūnėlį supjaustykite kubeliais. Keptuvę įkaitinkite su 1 šaukštu aliejaus, sudėkite supjaustytą čoriso dešrą ir svogūnėlį, pakepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Suberkite lęšius, supilkite sultinį. Užvirkite. Virkite apie 8–10 minučių, kol truputis skysčio išgaruos.
Įkaitinkite kitą keptuvę su likusiu aliejumi. Menkių filė pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.
Į troškintus lęšius sudėkite špinatus, kapotas petražoles, įberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Kepkite, kol špinatai suminkštės. Žuvį patiekite su lęšiais ir citrinos skiltelėmis.