Rugpjūčio 20 d. – Pasaulinė restoranų diena. Sekmadienį Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų dalyviai, atvykę iš daugiau nei 15 pasaulio šalių, atidarys vienos dienos restoraną. Japonijos, Kinijos, Gruzijos, Ukrainos, Islandijos, Kanados, Ispanijos Brazilijos, Ukrainos, Rusijos, Vokietijos, Slovėnijos ir kt. šalių studentai kviečia į savo vienos dienos restoraną „Pasaulio sumuštiniai“. Jau trečius metus užsieniečiai Vilniaus miesto gyventojams pristatys savo šalies sumuštinius ir užkandžius.
Antrus metus lietuvių kalbos besimokanti japonė Aya Kimura iki šiol prisimena praėjusių metų renginį „Pasaulio sumuštiniai“. „Buvo labai smagu dalyvauti tokiame renginyje, kuriame dalyviai ir miesto svečiai skleidė pozityvumą, gerą nuotaiką. Galėjau paragauti ukrainiečių, ispanų, vokiečių tradicinių sumuštinių“, – kalbėjo japonė.
Anot užsienietės, Japonija neturi tradicinių sumuštinių, mat duona yra naujas maisto produktas jų šalies istorijoje. Japonų kultūroje vietoj sumuštinio valgomas onigiris (angl. onigiri). „Lietuviškai būtų ryžių ritinukai. Mūsų šalyje toks užkandis labai populiarus, dažnai japonai juos dedasi į priešpiečių dėžutes“, – teigė Aya.
Paklausta, ką labiausiai mėgsta iš lietuviško kulinarinio paveldo, studentė prisipažino, kad jai labai patinka bulvių plokštainis. Mūsų šalyje užsienietė ne tik mokosi lietuvių kalbos, rašo mokslinį darbą apie Lietuvos muziejus, bet ir keliauja po Lietuvą. Keliaudama Aya visada paragauja tradicinių lietuviškų patiekalų: Trakuose – kibinų, Druskininkuose – lietuviško sūrio, Žemaitijoje – kastinio, didžkukulių, Nidoje – žuvies.
Renginio „Pasaulio sumuštiniai“ metu bus galima paragauti užkandžių iš neįprasto valgiaraščio, pabendrauti su užsieniečiais, susipažinti su įvairių šalių kultūromis.
Vienos dienos restoranas „Pasaulio sumuštiniai“ bus atidaromas rugpjūčio 20 d. (sekmadienį) 16 val. LEU II rūmų skvere (T. Ševčenkos g. 31, Vilnius).
LEU nuotr.