LSMU mokslininkių komanda – prof. Lina Raudonė ir Gabrielė Vilkickytė – pristato efektyvesnę gydomųjų arbatų alternatyvą – tirpias augalinių ekstraktų arbatas, papildytas chlorofilu, karotenoidais, antocianinais, katechinais ir kitomis augalinės kilmės veikliosiomis medžiagomis. Idėjos autorės siekia sukurti pažangesnį produktą, kurio dozavimas būtų patogus ir pritaikytas šiuolaikinio žmogaus poreikiams.
Gydomosios savybės arbatos miltelių forma
Idėja kurti natūralios kilmės arbatos miltelius kilo dėl rinkoje esančio aukštos pridėtinės vertės maisto papildų trūkumo. Pasak mokslininkių, dauguma parduotuvių lentynose siūlomų produktų pasižymi dideliu cukraus, papildomų dažančių ir stabilizuojančių ingredientų kiekiu. Maisto papildai, kuriuose gausu šalutinių ingredientų, o augalinių ekstraktų kiekis nedidelis, negali pasiūlyti kokybiško tikslinio poveikio.
Mokslininkių kuriamas produktas – antioksidantinės tirpios augalinių ekstraktų arbatos. Nuo alternatyvų jos skiriasi pirmiausia savo sudėtimi – yra papildytos chlorofilu, karotenoidais, antocianinais, katechinais ir kitomis augalinės kilmės veikliosiomis medžiagomis. Šie augalinės kilmės arbatų komponentai suteikia ne tik išskirtinę ir patrauklią spalvą, bet ir antioksidantines bei specifines funkcines savybes, kurios priklauso nuo to, kokia žaliava naudojama.
Arbatos kūrėjos taip pat pabrėžia, jog produktas atitinka „aiškios sudėties“ (angl. „clear label“) principą. Tokie produktai yra laikomi patikimais ir skleidžiančiais skaidrią bei tikslią informaciją apie produkto kokybinę, kiekybinę sudėtį ir ingredientų kilmę.
Vartotojui patogu naudoti
Inovacijos kūrėjos užtikrina, kad šios inovatyvios arbatos vartojimo būdas yra itin paprastas. Koncentruotų ekstraktų miltelių pakuotės yra vienadozės ir atitinka vieną standartinį puodelį vaistinio augalo užpilo (įprastos vaistažolių arbatos). Vartotojai gali išsirinkti sau patogiausią būdą ruošti arbatą – miltelius galima berti į karštą ar šaltą vandenį, kokteilius ar kitus gėrimus ir palaukti, kol ištirps.
Paruošti nereikia jokių specialių įrankių, todėl ši arbata yra geras pasirinkimas skubantiems žmonėms arba asmenims, kurie dažnai keliauja ir nori pasirūpinti savo sveikata.
Įvairiems sveikatos sutrikimams valdyti
Mokslininkės pabrėžia, kad pagrindinė šiuo metu rinkoje esančių produktų problema – analitiškai neapibrėžti ekstraktai su neidentifikuotu ir kiekybiškai neįvertintu bioaktyviųjų junginių profiliu. Siekiama rinkai pristatyti produktą su unifikuota ir stabilia veikliųjų medžiagų koncentracija kiekvienoje dozėje. Taip būtų sprendžiamos tikslaus dozavimo, kokybės kontrolės užtikrinimo, nuoseklumo ir atkuriamumo problemos. Arbatoms naudojami ekstraktai yra sukurti taip, kad atitiktų konkrečius klientų poreikius, užtikrinant vienodą veikliųjų junginių kiekį kiekvienoje porcijoje.
Parenkant tikslinius tirpių arbatų ingredientus galimos įvairios poveikio kryptys. Tarp jų – antioksidantinis poveikis, uždegimo slopinimas, imuninės sistemos funkcijos palaikymas, kognityvinės ir virškinimo sistemos veiklos gerinimas. Epidemiologinių studijų metu patvirtinta, kad pasirinktų antioksidantų vartojimas mažina minėtų sveikatos sutrikimų atsiradimo riziką.
Perspektyvose – galutinis produktas
Tiek prof. L. Raudonė, tiek G. Vilkickytė yra sukaupusios ilgametę vaistinių augalinių žaliavų tyrimų patirtį, reikalingą produktui toliau plėtoti. Šiuo metu mokslininkių komanda yra paruošusi veikiantį pirminį produkto prototipą, į kurį siekiama integruoti dar daugiau sudedamųjų dalių.
Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.