Pasaulyje populiarėja veganiška mėsos alternatyva – seitanas, gaminamas iš miltų, vandens ir sultinio. Seitaną galima dėti į visus patiekalus, kur norima pakeisti vištieną. Pavyzdžiui, jį tinka ruošti su kepintomis daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu. Seitaną galite kepti ir ant grilio – supjaustykite stambesniais gabalėliais, užmarinuokite mėgstamu mėsos marinatu ir kartu su pjaustytomis daržovėmis kepkite ant iešmo.
Reikės:
1,2 kg kvietinių miltų
750 ml vandens
2 l vištienos arba daržovių skonio sultinio
Gaminimo eiga:
Į didelį metalinį indą suberkite miltus ir supilkite vandenį. Maišykite tešlą, kol ji sulips. Vėliau ją išimkite iš dubens ir padėkite ant švaraus stalviršio. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Tada iš jos suformuokite didelį rutulį. Jį dėkite į švarų dubenį ir visiškai užpilkite vandeniu. Indą uždenkite maistine plėvele ir palikite 1–2 val.
Po poros valandų nupilkite skystį ir dar kartą tešlą užpilkite švariu vandeniu. Tada pradėkite vandenyje minkyti tešlą – po kiek laiko pamatysite, kaip vanduo nusidažo baltai. Tuomet per kiaurą dubenį nupilkite vandenį ir leiskite tešlai nusausėti.
Vėliau įdėkite tešlą į švarų dubenį ir pakartokite tą pačią „plovimo“ techniką – užpilkite tešlą vandeniu, gerai išminkykite ir nupilkite. Tešlą švariame kiaurame inde uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti dar 20 min.
Tada padėkite tešlą ant stalviršio, tolygiai ją ištempkite, įpjaukite tris vertikalias linijas ir padalykite į tris dalis taip, kad iš jų vėliau galėtumėte supinti kasą. Įpjaukite ne nuo pat viršaus – svarbu, kad šios trys juostos nenutrūktų viena nuo kitos jas pinant. Kai supinsite kasą, ištempkite ją ir suriškite keletą mazgų.
Suformuotą tešlą dėkite į verdantį sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir virkite ant vidutinės ugnies 2 val. Išvirus išimkite tešlą ir leiskite pastovėti dar porą valandų. Tuomet užpilkite ją virtu sultiniu, uždenkite maistine plėvele ir palikite nakčiai šaldytuve. Kitos dienos rytą išimkite seitaną iš indo ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.