Pradinis / Receptai / Morenginis obuolių pyragas

Morenginis obuolių pyragas

Tešlai:

½ stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų 550D (190 g)
½ stiklinės sviesto (115 g)
3 šaukštelių cukraus (25 g)
žiupsnelio druskos
4 didelių kiaušinių trynių
1 šaukšto šalto vandens

Obuolių įdarui:

2 kg (apie 11) didelių obuolių
1 šaukštelio sviesto
5 šaukštų rudojo cukraus
1 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukšto vanilės ekstrakto arba 1 šaukšto vanilinio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono

Morengui:

4 didelių kiaušinių baltymų (140 g)
¾ puodelio labai smulkaus cukraus (150 g)
žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Miltus išmaišykite su cukrumi ir druska. Sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir kiaušinių trynius. Pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltų mišinį, kol susidarys trupiniai. Įpilkite šalto vandens, greitai minkykite, kol iš tešlos susidarys vientisas rutuliukas. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val.

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite cukraus, citrinos sulčių, vanilės ekstrakto ir įberkite cinamono. Virkite minutę (skystis turėtų šiek tiek išgaruoti). Suberkite supjaustytus obuolius ir kepkite pamaišydami, kol suminkštės. Svarbu, kad obuoliai nebūtų vandeningi. Leiskite atvėsti.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padėkite ją ant kepimo popieriaus ir iškočiokite apskritimo formos blyną, didesnį už pyrago skardos skersmenį. Iškočiotą tešlą kartu su kepimo popieriumi perkelkite į skardą. Tešlą gausiai apibarstykite miltais. Kelis kartus šakute pabadykite tešlos dugną.

Ant tešlos pilkite atvėsusių obuolių masę. Įdėkite kepimo formą į šaldytuvą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C (funkcija su ventiliatoriumi).

Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite dideliu greičiu, kol susidarys purus morengas. Lėtai pilkite cukrų ir toliau maišykite, kol masė taps tanki ir blizgi.

Ant obuolių paskleiskite šią masę, išlyginkite paviršių. Įdėkite obuolių pyragą į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Morengas turi būti traškus iš viršaus ir minkštas iš vidaus, tešlos pluta visiškai iškepusi. Jei morengas nėra traškus, galite kepti dar 10 minučių. Prieš pjaustydami palaukite, kol atvės.

Keletas patarimų:

Planuodami kepti šį pyragą nusimatykite pakankamai laiko tešlai pašaldyti. Labai svarbu, kad sviestas sukietėtų.

Nulupę ir supjaustę obuolius, užpilkite cukrų ir šią masę atidėkite, kad išsiskirtų sultys, kurias galėsite nupilti. Šis veiksmas pašalina skysčio perteklių, apsaugo nuo permirkusios tešlos.

Prieš kepdami galite aptepti tešlą kiaušinio baltymo plakiniu. Taip išvengsite sudrėkusio pyrago dugno.

„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertės Sonatos Šalkauskaitės receptas ir nuotrauka

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top