Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Receptai»Patiekalai Didžiajam penktadieniui: išskirtiniai receptai
Receptai

Patiekalai Didžiajam penktadieniui: išskirtiniai receptai

ATNAUJINTA:18 balandžio, 2019Komentarų: 02 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Didysis penktadienis – diena, kai rekomenduojama nevalgyti mėsos bei riebių patiekalų. Šiais laikais dėl parduotuvių asortimento gausos pasninko laikytis itin lengva. Netradiciniais patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir šiai dienai, dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Kepti baklažanai su parmezano sūriu

Reikės: alyvuogių aliejaus, 2 didelių kiaušinių, 100 g džiūvėsėlių, 1 šaukštelio raudonėlio, žiupsnelio druskos ir pipirų, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, 2 didelių baklažanų, 75 g tarkuoto parmezano sūrio bei papildomų 2 valgomųjų šaukštų parmezano sūrio papuošti, 1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais ir 170 g plėšyto mocarelos sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius. Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kol skiltelės visiškai pasidengs, o tada – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20–25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10–15 minučių. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mocarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20–25 minutes, kol sūris apkeps.

Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų ir batatų troškinys

Reikės: 800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų, 50 g kalendros lapų, 125 g riešutų sviesto, 3 česnako galvučių, 1 valgomojo šaukšto malto kumino, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cinamono, žiupsnelio paprikos miltelių, 1,5 kg batatų (maždaug 6 vnt.), 425 g avinžirnių, 235 ml vandens, 530 g lapinių kopūstų („kale“) bei papildomų susmulkintų riešutų ar kalendros papuošti.

Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus batatų gabaliukus, avinžirnius ir vandenį. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros režimu arba 3 valandas aukštos temperatūros režimu. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.  Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170 °C ir kepkite jį apie 45–50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą.

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisPrezidentė su dienos centrų vaikais ruošėsi Velykoms
Kitas straipsnis Kuo dažyti kiaušinius, kad nesukeltume pavojaus sveikatai?

Susiję straipsniai

Vynuogių tartaletė

2 rugsėjo, 2025

Desertas stiklinėje: tiramisu su šilauogėmis

5 rugpjūčio, 2025

Arbūzų ir fetos salotos

14 liepos, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.