Orams subjurus, vis daugiau laiko praleidžiame gamindami namuose, todėl šiuo laikotarpiu dažnas skiria dėmesį virtuvės atnaujinimui. Tam įtakos turi ir ruošimasis artėjančioms didžiosioms metų šventėms. Tačiau ergonomiškos virtuvės įrengimas – tikras mokslas, kuriam reikia nemenko bagažo žinių ir pasirengimo. Interjero dizainerė Jūratė Sventickienė dalijasi įžvalgomis, kokios klaidos planuojant virtuvę pasitaiko dažniausiai, ir pataria, kaip jų išvengti.
Nepagalvojama apie talpumą
Anot „Gintaro baldų“ interjero dizainerės, pirmas žingsnis, nuo kurio rekomenduojama pradėti bet kokios virtuvės planavimą, – tai ne grožis ar stalviršių spalvos parinkimas, o jos talpumo įvertinimas. Deja, šią klaidą daro dažnas, todėl virtuvėse greitai įsivyrauja netvarka.
„Šiais laikais turime labai daug prietaisų ir įrangos – nuo karšto oro gruzdintuvių iki virtuvinių smulkintuvų ar duonos maišytuvų. Jeigu tinkamai neįvertinsime savo turimų daiktų kiekio, jie „užgriozdins“ stalviršį ir sukurs netvarkos jausmą. Todėl rekomenduočiau iš anksto susidaryti prietaisų ir puodų bei keptuvių sąrašą, patikrinti jų matmenis, kad įsitikintumėte, jog jūsų svajonių virtuvės spintelėse viskas tilps. Kai savo salone projektuojame virtuves, visada klientams rekomenduojame nusipiešti baldų išklotinę ir susirašyti, ką tiksliai į kurią spintelę dės. Neretai po tokių skaičiavimų klientų poreikiai gerokai pasikeičia“, – sako J. Sventickienė.
Taip pat vertėtų pagalvoti apie stalčių integravimą. „Anksčiau buvome įpratę viską dėti į spinteles, tačiau tenka pripažinti, kad šis sprendimas – labai nepatogus. Kol ką nors iš spintelės dugno pasiekiame, tenka pusę jos turinio iškraustyti. O atidarę stalčių, iškart visą spintelės turinį matome, jis ranka pasiekiamas. Tie, kurie įsirengia ne pirmą virtuvę ir jau yra pasimokę iš savo klaidų, tikrai žino, kad verčiau stalčiams nepataupyti“, – sako pašnekovė.
Vaikomasi madų
Pasak J. Sventickienės, šiandien populiaru virtuvės dizaino įkvėpimo semtis socialiniuose tinkluose, kur šiuo metu labai populiarios virtuvės su atviromis viršutinėmis spintelėmis. Tačiau interjero dizainerė perspėja, kad šis pasirinkimas gali tapti klaida tiems, kurie dažnai gamina ir praleidžia virtuvėje daug laiko.
„Kad ir kokį galingą gartraukį įsirengtume, kad ir kaip prižiūrėtume virtuvės tvarką, joje vis tiek kaupiasi riebalai, garai ir nešvarumai. Tad jeigu labai dažnai gaminate ir nusprendžiate pasirinkti atviras viršutines spinteles, teks susitaikyti, kad tokios virtuvės tvarkai patarnausite – lentynos „surinks“ visus nešvarumus, kuriuos reikės nuolat valyti. Be to, atviros lentynos dažniausiai atlieka tik dekoro funkciją – jose sudedami gražūs puodeliai, lėkštės, kiti dekoro elementai. Nuo jų visų kas kartą šluostyti riebalų sluoksnį nebus labai malonu. Galiausiai, tokios lentynos nėra praktiškos, todėl turite labai gerai įvertinti, ar tikrai užteks tik apatinių spintelių visiems daiktams sudėti“, – sako dizainerė.
Neatsižvelgiama į įpročius
Interjero dizainerė pabrėžia, kad šiais laikais vis dar nevengiama vadovautis stereotipiškais virtuvės įrengimo sprendimais, kurie nebūtinai tinkami jums asmeniškai, todėl ilgainiui sukuria nepatogumo jausmą.
„Pavyzdžiui, jeigu žmonės labai dažnai gamina, aš visada siūlau orkaitę įmontuoti maždaug krūtinės aukštyje, kad nereikėtų žemai lankstytis. Nors mums iš įpročio atrodo, kad orkaitė privalo būti tik po kaitlente, bet tai jau atgyvenusi taisyklė. Taip pat labai dažnai paklausiu, jeigu nedidelę virtuvę įsirengia vienas žmogus, galbūt užtenka dvigubai mažesnės kaitlentės ar mažesnės indaplovės. Galiausiai, ar tikrai reikalingas didelis standartinis šaldytuvas? Kita vertus, reikėtų nepamiršti, kad šiais laikais šiukšliadėžei gali neužtekti tik nedidelės erdvės po kriaukle – šiukšlių rūšiavimas reikalauja trijų ar keturių skirtingų talpyklų, kurioms gali prireikti kur kas daugiau vietos. Taigi, nepulkime iškart galvoti tik apie standartinius sprendimus“, – sako J. Sventickienė.
Spalva – graži, bet nepraktiška
Anot interjero dizainerės, labai dažnai, renkantis virtuvės fasadą, nepagalvojama apie jo valymo ypatumus ir paviršių priežiūrą.
„Visų pirma, rekomenduočiau atkreipti dėmesį į tai, ar ant norimos virtuvės paviršių nelieka pirštų atspaudų, ar po valymo nesimato šluostės ruožų. Dėl šios priežasties baltos, blizgios spalvos, kurios anksčiau buvo itin madingos, dabar praranda savo populiarumą. Šiandien dominuoja neutralūs, pilki ir matiniai tonai, kurių priežiūra paprastesnė“, – sako J. Sventickienė.
Pasak specialistės, praktiškumo sumetimais vėl populiarėja rankenėlių naudojimas. „Anksčiau buvo populiaru rinktis virtuvės baldus be rankenėlių, nes atrodė, kad taip paprasčiau spinteles valyti. Tačiau patirtis byloja, kad purvinomis rankomis užkabinti rankenėlę yra paprasčiau negu pačią spintelę, todėl ir paviršiai taip išsipurvina mažiau“, – sako dizainerė.
Norimas planas neatitinka namų erdvės
Šiais laikais itin populiaru virtuvės planavimo procese rinktis virtuvės salas, tačiau J. Sventickienė teigia, kad šis sprendimas tinkamas toli gražu ne visiems.
„Vertėtų atkreipti dėmesį, kad virtuvės sala dažniausiai yra skirta didesnei erdvei, kai norime atskirti virtuvę nuo svetainės. Mažose erdvėse jos sprausti nereikėtų, nes ši tik užims vietą ir trukdys sklandžiam maisto gaminimo procesui. Kartais virtuvės sala tarsi „blokuoja“ praėjimą ir užtveria kelius sklandžiam judėjimui maisto gaminimo trikampiu: plautuvė, viryklė ir šaldytuvas“, – sako dizainerė.
Anot specialistės, planuojant virtuvę, pravartu tuščioje namų erdvėje tiesiog su lipniąja juosta ar kreida nusibraižyti ant grindų, kokių ir kiek spintelių norima, ar iš tiesų jos visos toje erdvėje telpa. „Internete rasta vizualizacija atrodo vienaip, bet, pabandžius tai sutalpinti savoje erdvėje, gali atrodyti visai kitaip. Galiausiai, juk mes kiekvienas turime skirtingą erdvės pojūtį, – priduria dizainerė.