Rugpjūčio 16-oji – Pasaulinė restoranų diena. Savo restoraną tądien atidarė ir Lietuvos edukologijos universiteto lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų studentai. Iš penkiolikos pasaulio šalių atvykę studentai visą rugpjūčio mėnesį ne tik mokosi lietuvių kalbos, bet ir bando pažinti mūsų šalies kultūrą bei vietas: jau lankėsi Trakuose, Druskininkuose, Kaune. Jie aktyviai dalyvauja ir Vilniaus kultūriniame gyvenime.
Užsieniečiai atidarė savo vienos dienos restoraną „Pasaulio sumuštiniai“. Jame svečiai ragavo sumuštinių, kurie mėgstami Kinijoje, Uzbekistane, Turkijoje, Gruzijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ukrainoje bei kitose šalyse. Be to, LEU lietuvių kalbos ir kultūros kursų vadovė Vilma Leonavičienė su mentorių bei mokytojų komanda taip pat pristatė sumuštinius – lietuviškus. Tad užsieniečiai bei restorano svečiai galėjo pasmaližiauti saldžiaisiais sumuštiniais su tikra juodųjų serbentų uogiene, ragavo lietuviškų lašinių su duona bei svogūnu.
Kinė Qiaoyun Peng su savo draugėmis vaišino tradiciniais Šiaurės Kinijos sumuštiniais „Chun Bing / Blynų pavasaris“. „Savo šalyje tokius suktinukus valgome pavasarį. Apsilankiusius vaišinome tradiciniais imbieriniais saldainiais, nes turime seną kinų posakį: „Reikia imbierą valgyti vasarą, kad žiemą būtume labai sveiki“, – pasakoja studentė iš Kinijos.
Vilniaus gyventojai buvo nustebę dėl tokio neįprasto restorano valgiaraščio, tad mielai ragavo įvairiausių šalių sumuštinių. „Man labiausiai patiko kinų bei turkiški sumuštiniai. Sužavėjo padažas, neįprastas skonis. Be abejo, buvo smagu pabendrauti su užsieniečiais. Jie pasakojo ne tik apie pačių gamintus sumuštinius, bet ir apie gimtuosius namus. Labai džiaugiuosi, kad apsilankiau tokiame restorane“, – kalbėjo vilnietis Vytautas.
Renginio sėkme džiaugėsi LEU lietuvių kalbos ir kultūros kursų vadovė: „Puikus renginys, suteikiantis galimybę vienyti žmones, skleisti tolerantiškumą, bendrystę. LEU Lituanistikos fakulteto lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų dalyviai džiaugėsi galimybe dalyvauti Restoranų dienos renginyje. Studentai jo metu pabendravo su vilniečiais, pristatė savo šalis, tobulino lietuvių kalbos įgūdžius. Atvykusieji svečiai restorane maloniai leido laiką, ragavo sumuštinių, klausėsi nuotaikingų studentų atliekamų dainų. Jie ne tik dainavo savo gimtąja kalba, bet ir traukė lietuviškas dainas. Džiaugiuosi, kad prie renginio prisidėjo ir Švietimo mainų paramos fondas.“
Šį savaitgalį studentai viešės Žemaitijoje ir ragaus tradicinių lietuviškų patiekalų: bulvinių blynų, žemaitiško kastinio, kiaulienos šašlykų. Užsieniečiai ne tik pažins kulinarinį paveldą, bet ir pamatys gražiausias Žemaitijos apylinkes bei Nidą.
Teksto ir nuotraukų autorius Nerijus Žeronas