Ar galima suderinti juodojo šokolado ir bulvių skonį? Tikrai taip – nusprendė Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros studentai ir Lietuvos gurmanams pasiūlė unikalią šokoladinių saldainių receptūrą. Sąlyga viena – tokiems saldainiams naudojamos ne tradicinės bulvės, iš kurių verdame cepelinus, o saldžiosios, kitaip vadinamos topinambais.
Kovo 31 dieną prasidėjusioje parodoje „AgroBalt 2016“ išradingas studentų sumanymas apdovanotas aukso medaliu jaunojo maistininko idėjos kategorijoje.
Kurdami eksperimentinį gaminį Kauno kolegijos studentai siekė ne tik atrasti originalų, patrauklų skonių derinį, bet ir kartu sukurti palankų sveikatai desertą. Pasak Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros vedėjos dr. Ingridos Kraujutienės, topinambų gumbai dažniausiai naudojami ne desertams, o salotoms, sriuboms gaminti. Iš gumbų gali būti malami miltai, jie kaip maisto papildas dedami į įvairius maisto produktus. Kadaise šis augalas pradėtas auginti Pietų Amerikoje. Pirmieji topinambus Europoje įvertino anglai ir prancūzai.
„Topinambuose yra gausu kalio, inulino, pektino, maistinių skaidulų, mikroelementų ir makroelementų, aminorūgščių, vitaminų“, – vardija dr. I. Kraujutienė. Pasak mokslininkės, inulinas yra unikalus polisacharidas, kurio 95 proc. sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. Inulinas stimuliuoja bifido ir pieno rūgšties bakterijas, t. y. mūsų žarnyno gerąją mikroflorą. Mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį.
Kauno kolegijos studentai parodoje įvertinami nebe pirmą kartą. Prieš porą metų rengtoje parodoje „AgroBalt 2014“ Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto atstovų sukurtas produktas – traški duonelė „Trakšt“ su linų, sėmenų sėklų ir saulėgrąžų branduoliais – buvo apdovanotas aukso medaliu ir diplomu.
www.kaunokolegija.lt