Pradinis / Receptai / Trys „Tinginio“ versijos

Trys „Tinginio“ versijos

Kalėdos daugeliui neišvengiamai reiškia gerokai pasipildančias šokolado atsargas, kurių dažnai neįveikia ir  didžiausi smaližiai. Kad saldumynai mėnesių mėnesius nedūlėtų spintelėse, išbandykite tris gardžių „Tinginių“ receptus.

Nors galima pamanyti, kad „Tinginys“ – išskirtinai lietuviškas receptas, iš tikrųjų panašių ar beveik identiškų deserto su šokoladu, sviestu, sausainiais ar kitokiais priedais variacijų galima rasti visame pasaulyje.

Jo istorija yra ganėtinai miglota, tačiau vienas pirmųjų tokio tipo skanėstų – dar XIX a. viduryje paminėtas iš Australijos kilęs „Uolėtas kelias“ (angl. „Rocky road“). Sakoma, kad šis desertas buvo sukurtas norint parduoti iš Europos atvežtus ir kelionės metu nebetinkamais vartoti ar nepatraukliais tapusius produktus.

Sumaišius įvairius pasenusius ingredientus – vyšnias ar kitas uogas – su šokoladu ir riešutais buvo užmaskuojamas jų skonis. Jo pavadinimas kilo nuo desertą priminusio akmenuoto kelio, kurį europiečiai turėdavo įveikti, norėdami pasiekti aukso kasyklas.

Skanėstas šiuo pavadinimu žinomas ir kitose anglakalbėse šalyse – Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tiesa, Britanijos salyne į jį yra papildomai dedama sausainių, o JAV – zefyrų. Be to, pastarojoje valstybėje itin populiarūs ir „Uolėto kelio“ skonio ledai.

Pavadinimų įvairovė

Savo „Tinginio“ versiją turi ir Pietų bei Vakarų Europos šalys. Pavyzdžiui, Italijoje ir Portugalijoje paplitęs „Šokoladinis saliamis“, kurio vardas kilo nuo deserto formos. Be to, čia jis gaminamas su romu ar kitu alkoholiu. Tiesa, panašus pavadinimas prigijo ir daugelyje kitų valstybių – Rusijoje, Latvijoje, Rumunijoje ar net Urugvajuje.

Unikalų vardą „Tinginys“ įgijo Vokietijoje – šioje šalyje jis yra vadinamas „Šaltu šunimi“ (vok. „Kalter hund“). Tiesa,  čia sausainiai yra sudėliojami tvarkingomis juostelėmis.

Įdomu tai, kad „Tinginiu“ šį desertą vadina ne tik Lietuvos gyventojai – identiškas pavadinimas vartojamas ir vienoje iš Azijos valstybių – Jordanijoje.

Išbandyti skirtingų „Tinginio“ variacijų ir jiems panaudoti kalėdines šokolado dovanas kviečia prekybos tinklas „Lidl“, dalydamasis trimis gardžių desertų receptais.

Lietuviškas „Tinginys“

Reikės: 500 g sausainių, 300 g šokolado, ½ indelio saldinto sutirštinto pieno, 60 g sviesto. 

Paruošimo būdas: iki maždaug 3–4 cm dydžio gabalėlių sutrupinkite sausainius. Tuomet puode ištirpinkite sviestą ir šokoladą, kad susidarytų vientisa masė. Ją sumaišykite su saldintu sutirštintu pienu ir užpilkite ant sausainių. Viską gerai išmaišykite, palikite pastovėti 5 minutes ir dar kartą išmaišykite. Tuomet gautą masę dėkite ant kepimo popieriaus ir spausdami su kitu kepimo popieriumi formuokite norimo dydžio ir formos „Tinginį“. Tuomet apvyniokite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausia palaikyti per naktį). Pjaustykite ir ragaukite.

„Uolėtas kelias“

Reikės: 200 g sausainių, 130 g sviesto, 200 g šokolado, 100 g mažų zefyrų, 50 g riešutų (graikinių arba žemės), miltelinio cukraus.

Paruošimo būdas: pirmiausia iki mažų gabalėlių sutrupinkite sausainius. Puode ištirpdykite šokoladą ir sviestą, nukelkite nuo ugnies ir palikite truputį atvėsti. Tuomet į šokolado ir sviesto masę įmaišykite sausainius, zefyrus ir riešutus. Gerai išmaišykite, kol šokoladu pasidengs visi ingredientai. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ar kepimo indą, gražiai ją paskirstykite po visą formą. Palikite atvėsti bent kelioms valandoms, tuomet apibarstykite milteliniu cukrumi. Prieš patiekdami supjaustykite mažais gabalėliais.

„Šokoladinis saliamis“

Reikės: 200 g sausainių, 200 g šokolado, 90 g sviesto, 100 ml pieno, 20 ml romo, miltelinio cukraus. 

Paruošimo būdas: susmulkinkite sausainius į mažus gabalėlius, atidėkite į šalį. Tuomet puode ištirpdykite sviestą ir šokoladą. Leiskite truputį atvėsti, tada supilkite pieną, romą ir išmaišykite. Užpilkite mišinį ant sausainių ir gerai išmaišykite. Sudėkite masę ant kepimo popieriaus ir formuokite pailgą dešrą. Tuomet suvyniokite popierių, apvyniokite jį maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Prieš patiekdami, išvyniokite ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top