Pradinis / Renginiai, pramogos / Valgomos puokštės – puiki kalėdinė dovana: kaip jas pagaminti namuose?

Valgomos puokštės – puiki kalėdinė dovana: kaip jas pagaminti namuose?

Vienas geriausių būdų per Kalėdas parodyti išskirtinį dėmesį artimiems žmonėms – įteikti jiems rankų darbo dovaną, leidžiančią jų gavėjams pasijusti itin svarbiems. Viena tokių dovanų idėjų – valgomos puokštės, kuriose vietoje gėlių naudojami įvairūs maisto produktai.

Maisto technologė Lina Barčaitė sako, kad valgomoms puokštėms galima naudoti beveik visus produktus, tad gamyboje verta pasitelkti fantaziją ir netikėtas kombinacijas – ne tik saldžias, bet ir aštrias ar sūrias. Specialistė dalijasi patarimais, kaip tokias puokštes pasigaminti namuose.

Būdas sutaupyti

Išaugusios išlaidos paskatino žmones ieškoti kūrybiškesnių būdų sutaupyti, o tai itin aktualu artėjant Kalėdoms. Nors rankomis pagamintos dovanos pirmiausia asocijuojasi su įdėtomis pastangomis ir dėmesiu, jos taip pat gali tapti puikiu būdu išleisti mažiau.

„Kalėdos yra tas metas, kai norisi nustebinti draugus, šeimos narius ar kolegas, bet tikrai neturite jausti kaltės, jei šiuo laikotarpiu nusprendėte pataupyti. Neišleisdami daug pinigų galite artimiesiems įteikti pačių pagamintas valgomas puokštes, panaudodami ir kasdienius produktus – daržoves, vaisius, saldumynus ir pan. Tokioje dovanoje svarbiausiu akcentu tampa ne kaina, o jūsų kūrybingumas, originalumas bei pastangos“, – sako „Rimi“ maisto technologė L. Barčaitė.

Pasak specialistės, didžiausiu tokių dovanų privalumu tampa tai, kad skirtingas puokštes galima pagaminti pagal kiekvieno skonį. „Vieni žmonės per Kalėdas mėgsta gauti ir valgyti saldumynus, kitiems labiau patinka riešutai ar brandintas sūris, o treti labiau mėgaujasi gurmaniškais pasaulio virtuvių padažais. Prieš gamindami tokią puokštę artimam žmogui įvertinkite, kas jį nudžiugintų labiausiai ir kokie produktai bus iš tiesų panaudoti“, – sako maisto technologė.

Puokščių įvairovė

Nors galima pagaminti daugybę įvairių valgomų puokščių variacijų, L. Barčaitė siūlo kelias idėjas, kuriomis per šias Kalėdas galima nustebinti savo artimuosius: „Išskirčiau kelias puokščių kategorijas: tai saldžios, nesaldžios ir mišrios puokštės. Jei norite per Kalėdas puokštę įteikti smaližiui, puikus variantas – naminių meduolių ar varškės spurgų puokštė. Ieškantys sveikatai palankesnės saldžios puokštės versijos gali įteikti vaisių ar daržovių puokštę. O nesaldų maistą mėgstantiems siūlyčiau dovanoti temines puokštes su asmenų mėgstamos pasaulio virtuvės ingredientais. Pavyzdžiui, meksikiečių virtuvės mėgėjo puokštėje gali atsidurti tortilijos, kukurūzai, prieskonių mišiniai. Žinoma, tokiu atveju visi produktai turi būti komponuojami jų neišpakuojant.“

L. Barčaitė pasakoja, kad lengviausia visus maisto produktus paversti puokštėmis taikant kelis metodus. „Kaip ir gėlės, taip ir valgomos puokštės gali būti įteikiamos skirtingai įpakuotos. Namuose lengviausia tam pasitelkti cilindro formos dėžutes su floristine puta, kuriose jau esame įpratę matyti gėlių kompozicijas, arba medinius pagaliukus, prie kurių pritvirtinami maisto produktai apsukami popieriumi. Kad puokštės būtų tvirtesnės, galima naudoti karštuosius klijus“, – siūlo L. Barčaitė.

Maisto technologė dalijasi dar viena kalėdinės puokštės idėja, kuri tiks bene kiekvienam žmogui. „Žiema yra tas metas, kai daugiau žmonių peršąla, atgyja įvairūs virusai, tad reikia labiau rūpintis savimi. Todėl puokštė, kurioje bus citrinų, imbiero, medaus ir kitų daug vitaminų turinčių ingredientų, tikrai bus naudinga“, – sako ji. 

Citrinų, imbiero ir medaus puokštė

Reikės:

norimo kiekio citrinų, imbiero, česnako galvučių, žalių obuolių;
kelių mažų stiklainiukų medaus;
žolelių (čiobrelių, rozmarinų, mėtų);
guminių gumelių;
ilgų medinių ar bambukinių pagaliukų;
lipniosios juostos;
dovanų popieriaus (tinka ir šilkinis, tampomas popierius) ir juostelės. 

Gaminimo eiga:

Prie medaus stiklainiuko šono lipniąja juosta pritvirtinkite kelis medinius pagaliukus – stiklainis turi tvirtai laikytis laikomas už pagaliukų. Citrinas, imbierus, česnakus, obuolius atskirai po vieną išilgai verkite ant medinių pagaliukų. Visi produktai atstoja gėlių žiedus, o pagaliukai – kotelius. Prie pagaliukų pritvirtinę produktus komponuokite puokštę. Sukomponavę patinkančią kompoziciją, visus pagaliukus sutvirtinkite gausiai aprišdami gumelėmis, kad puokštė neiširtų. Gumelėmis aprištus kotelius papildomai sutvirtinkite lipniąja juosta.

Pagamintą puokštę apsukite norimu popieriumi, jį sutvirtinkite lipniąja juosta. Apriškite dovanų juostele. Į puokštės vidų tarpuose prikaišiokite šviežių žolelių, kad puokštė įgautų gyvumo ir kvapo. Puokštę geriausia dovanoti tą pačią dieną arba nedėti žolelių iki dovanojimo dienos, nes jos suvys.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top