Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Interjeras»Velykų stalo dekoras: natūralūs gamtos elementai, pastelinės spalvos
Interjeras

Velykų stalo dekoras: natūralūs gamtos elementai, pastelinės spalvos

Komentarų: 04 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Artėjant Velykoms ne vienas susiduria su iššūkiu, kaip patraukliai dekoruoti stalą, tapsiantį pagrindine jaukaus šventinio susibūrimo vieta. Dizaino ir floristikos specialistai atskleidė, kokios šventinio dekoro tradicijos šiais metais vyrauja, ir pasidalino naudingais praktiniais patarimais.

Neutrali, žemiškų spalvų paletė

Interjero dizainerė Justina Petrauskė (studija „Unique design“) sako, kad šį pavasarį interjeruose dominuoja neutrali, žemiškų spalvų paletė – pilka, kreminė ir ruda spalvos. Vyrauja tvarumas ir natūralumas, gamtos elementai perkeliami į namus. Anot dizainerės, visa tai bus pastebima ir ant Velykų stalo, kurį pataria kurti neutralų, žemišką ir jaukų.

„Stalo dekorą pradėkite nuo bazės: indų, įrankių. Pagrindinius indus, iš kurių valgysite jūs ir jūsų svečiai, atsirinkite neutralių spalvų, be rašto, taip sukursite vizualinį vientisumą. Puiku, jei indai tekstūriški ar akmens masės. Patiekalams indus taip pat atrinkite neutralių spalvų, tačiau galite pavarijuoti jų formomis ir aukščiais, tai suteiks žaismingumo.

Ne ką mažiau svarbi stalo tekstilė – verta rinktis neutralių spalvų paletės, natūralaus pluošto audinio, drobines ar linines staltieses bei tamsesnio atspalvio, žalias, rudas medžiagines servetėles“, – teigia J. Petrauskė.

Daugiau šventiškumo Velykų stalui suteiks lėkščių padėkliukai. Jų skersmuo turėtų būti keliais centimetrais platesnis nei lėkštės, patariama rinktis pintus, su kutais, tekstūriškus padėkliukus.

„Dekoruojant rekomenduoju įkomponuoti įdomesnės formos stiklo vazą arba tekstūrišką masyvesnę akmens masės vazą, kuri taps stalo akcentu. Nepabijokite geltonų žydinčių gėlių – ši spalva simbolizuoja optimizmą, kuria laimės jausmą. Svarbu apgalvoti, kaip bus pateikti margučiai, – pamėginkite juos sudėti ant samanų lėkštės. Taip pat margučiams galima rinktis medžio masyvo dėklą-lėkštę“, – patarimais dalijasi dizainerė.

Ji pabrėžia, kad ant stalo rekomenduojamos ir žvakės, kurias verta rinktis bičių vaško, plonas arba, priešingai, masyvesnes, skirtingų aukščių, tačiau taip pat žemiškų spalvų paletės.

Įkvėpimo paieškos gamtoje

Dekoratorius, floristas Edgaras Vegys („Edgaras Vegys Art & Floral Design“) kviečia nepamiršti ir tikrosios Velykų prasmės: „Tai yra Kristaus prisikėlimo šventė. Pastebiu, kad kartais, vaikydamiesi tendencijų, mes pametame pačią šventės esmę. Juk svarbiausia koncentruotis į esančius šalia.“

Anot E. Vegio, kadangi Velykos yra pirmoji pavasario šventė, stalo dekore jau daug metų vyrauja pavasariniai žiedai – narcizai, hiacintai, pakalnutės ir kitos gėlės, simbolizuojančios atgimimą ir susipinančios su krikščioniška tradicija. Rekomenduojama spalvinė gama taip pat būdinga šiam metų sezonui: ne itin ryški žaluma, pasteliniai gėlių atspalviai. Šalia natūralių gamtos elementų stalą galima papuošti klasikinio stiliaus staltiesėmis, stalo įrankiais ir kita serviruote.

Ieškantiems išraiškingesnių sprendimų dekoratorius, floristas siūlo atkreipti dėmesį į modernią dekoro kryptį, kai ant stalo dedama mažiau, tačiau ryškių elementų: „Atspirties tašku galėtų tapti tradicinis margutis, turintis daugybę atspalvių. Taip pat gali būti pasirenkama ryškesnė staltiesė, ryškesnės gėlės, pvz., raudonos aguonos, geltoni narcizai.“

Gėlės vazonėliuose ir tvarus dekoras

„Puošiant stalą, verčiau rinktis gėles, žolinius augalus vazonėliuose – amarilį, visžalius augalus, margelį ir kitus. Jie padabins tiek šventinį stalą, tiek palangę, ilgai žydės ir džiugins akį ištisus metus.

Siekiant tvarumo, rekomenduočiau atsisakyti plastikinių dekoracijų ir jas pakeisti natūraliais elementais. Pavyzdžiui, iš miško atsinešti apsamanojusią šaką ir šalia jos pamerkti keletą žydinčių žiedų. Tai bus tvaru ir gražu, – patarimais dalinasi E. Vegys. –  O jeigu norite turėti išskirtinę serviruotę, verčiau įsigyti patvarų daiktą, kuris tarnaus ilgai.“

Lietuviai grįžta prie senųjų tradicijų

Velykos siejamos su giliomis tradicijomis, dar mūsų protėvių laikais svarbų vaidmenį turėjo ant stalo patiekiamas maistas. Ne išimtis ir šių dienų Velykų šventei gaminami patiekalai, kepiniai, kurių kokybė įgyja vis didesnę reikšmę.

„Pastebime, kad lietuviai grįžta prie senųjų Velykų tradicijų – kiaušinius vėl renkasi marginti natūraliais būdais, svogūnų lukštais, vašku. Šiuo laikotarpiu populiarėja tradicinė ruginė duona, mieliniai kepiniai, mėgstami pyragai, keksai, uoginiai, citrusiniai skoniai. Visgi renkamasi patiekti mažiau, bet kokybiškiau“, – vyraujančiomis maisto tendencijomis dalinasi kepyklos „Biržų duona“ rinkodaros vadovė Natalija Kurganovė.

Jaunos šeimos derina tradicijas su madingais šiuolaikiniais vėlyvųjų pusryčių patiekalais ir vis dažniau skiria laiko paruošti seniai norėtiems išmėginti šventiniams patiekalams, pavyzdžiui, gamina „Benedikto“ kiaušinius.

Pašnekovė pastebi, kad vis dažniau ieškoma įvairių sveikesnių alternatyvų tradiciniam stalui, visgi nerekomenduoja pulti į kraštutinumus.

„Švenčių esmė yra laikas drauge su artimaisiais, todėl sveikiausias pasirinkimas yra ne kažko atsisakymas, o saikas ir sąmoningas maisto vartojimas. Juk vos kelis kartus metuose yra proga paskanauti močiutės šaltienos, netikro zuikio, mielinio pyrago – tad leiskime sau tuo pasimėgauti. O jeigu jau norime sveikesnio stalo – atkreipkime dėmesį į produktų kilmę, šviežumą, natūralumą; patys pasigaminkime majonezą, batoną keiskime rugine raugu brandinta duona, kiaušinius pirkime ekologiškus ar bent ne trečiu numeriu žymėtus“, – dalinasi N. Kurganovė.

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisLietuvių kilmės KTU studentei iš Argentinos pritapti prosenelių šalyje ne visada lengva
Kitas straipsnis Rekordinis skaičius mentorių siūlo pagalbą karjeros iššūkiams įveikti

Susiję straipsniai

Stalo ir namų dekoravimo idėjos Velykoms

7 balandžio, 2025

Išskirtinės Velykos pagal Eriką Pečiulę-Zylę: namų dekoro idėjos

2 balandžio, 2025

Renkatės langų uždangas? Nepadarykite šių klaidų

24 vasario, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.