Pradinis / Žmonės / Virtuvės šefas Gian Luca Demarco – apie lietuvių ir italų įpročius ir būdus spręsti maisto švaistymo problemą

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco – apie lietuvių ir italų įpročius ir būdus spręsti maisto švaistymo problemą

„Iš esmės lietuviai – gana organizuota tauta. Tačiau ši savybė grįžus namo kažkur prapuola. Todėl atsiranda nesąmoningas maisto vartojimas, o dažnai net ir švaistymas. Nustebtumėte, kiek ir kokių patiekalų būtų galima pagaminti pasikapsčius lietuvių šiukšlinėse“, – teigia virtuvės šefas, kulinarijos studijos „Rūpi“ įkūrėjas italas Gian Luca Demarco. Rugpjūčio 15 d. Palangoje Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamo renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu G. L. Demarco miesto gyventojus ir svečius kvies į nemokamą paskaitą apie sąmoningą maisto vartojimą ir papasakos, kaip reikėtų atsakingai planuoti savo pirkinių krepšelį, kad gaminant maistą namuose būtų iššvaistyta kuo mažiau produktų.

Gian Luca Demarco

„Maistas – dažniausiai pjaustyta mėsa, šviežios daržovės ir miltiniai produktai – išmetamas, nes jo nespėjama suvartoti laiku. Mėsa dažnai sušvinksta per kelias dienas, atsiranda nemalonus kvapas. Pasitaiko atvejų, kai miltiniai produktai jau iš prekybos vietų yra parsivežami namo su maistinėmis kandimis. Na, o šviežios daržovės apskritai turi tendenciją „pasislėpti“ mūsų šaldytuvuose ir dažniausiai mes apie jas prisimename tik pajutę nemalonų kvapą“, – juokiasi žinomas virtuvės šefas.

Paklaustas apie maisto švaistymą, G. L. Demarco prisimena, jog pats gaminti tvariai išmoko gana įdomiu būdu: „Viename iš restoranų, kuriame dirbau, buvo tokia taisyklė – virtuvės šefas ateidavo patikrinti mūsų šiukšlių. Jei jose būdavo per daug maisto produktų, kuriuos dar buvo įmanoma panaudoti, jis liepdavo visam kolektyvui iš to išmesto maisto pagaminti vakarienę. Patikėkit manimi, tokią vakarienę pagaminti pakako vieną kartą – vėliau labai atsakingai žiūrėjai į lauk metamą maistą, nes nebenorėjai justi smerkiančių kolektyvo žvilgsnių.“

Nuo ūkio iki stalo

Garsus virtuvės šefas įsitikinęs, jog lietuviai tvaraus maisto vartojimo paslapčių pirmiausia galėtų pasimokyti iš italų. „Esminis skirtumas – kur mes apsiperkame. Lietuviai įprastai renkasi didžiulius prekybos centrus. O italai, priešingai, dažnai apsipirkinėja vietiniuose turgeliuose ar mažesnėse parduotuvėse. Tai – viena iš priežasčių, dėl ko maistas nėra švaistomas. Vaisiai, šviežios daržovės ir kiti greitai gendantys maisto produktai perkami daugiausia kelioms dienoms į priekį. Taip maistas ir skanesnis, ir sveikesnis. Mat tokiose mažose prekybos vietose produktai švieži ir neretai užauginti natūraliau. Lietuvoje taip pat yra turgelių, kuriuose galima rasti kokybiškų, močiučių su meile užaugintų vaisių ar daržovių“, – įsitikinęs virtuvės šefas.

Pasitelkite kameros techniką

„Mes, italai, esame įpratę taikyti vadinamąją kameros techniką. Ją drąsiai galėtų naudoti ir lietuviai. Nusipirkus didesnį kiekį mėsos, ją reikia ne visą sušaldyti kameroje, o pirmiausia išdalyti porcijomis – po 100, 200 ar 400 gramų, priklausomai nuo šeimos dydžio ir patiekalų, kuriuos gaminsite. Tuomet mėsą tinkamai užšaldžius ją ramiai galima vartoti visą mėnesį ar net ilgiau“, – patarimais dalijasi G. L. Demarco.

Jis teigia, jog naudojantis šiuo būdu mėsa taip greitai nesugenda, o tinkamai ją užšaldžius ir atšildžius nepraranda savo skonio bei maistinių medžiagų. Be to, taikant šią techniką, mažiau lankomasi parduotuvėse, taip sutaupoma pinigų, mat dažnai atėję vieno produkto išeiname su pilnu krepšiu prekių, kurių mums visai nereikėjo.

Tai – tik keli iš patarimų, kuriais Gian Luca Demarco dalysis renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu. Paskaita apie maisto tausojimą „Maisto kelionė nuo ūkio iki stalo… Bet ne iki šiukšliadėžės!“ vyks rugpjūčio 15 d. 18 val. centrinėje Palangos aikštėje.

Taip pat šiemet renginio dalyviai kartu su stiliste Agne Gilyte, socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėju Giedriumi Buču, sveikatingumo motyvatore Vlada Musvydaite aiškinsis apie klimato kaitą, aplinkosaugą ir biologinę įvairovę. Centrinėje kurorto aikštėje veiks dirbtuvės, vyks diskusijos ir susitikimai. Tą dieną Palangoje taip pat bus pristatytas renginio partnerių pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas 1200 km, 80 dienų trukmės darnos žygis pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“, vyks simbolinės žygio išlydėtuvės. Šio žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai.

Daugiau informacijos apie renginį „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ ir jo programą: https://www.facebook.com/events/338201777568324/

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top