Pradinis / Interjeras / Virtuvės tendencijos: ar tikrai svarbiausia jos plotas?

Virtuvės tendencijos: ar tikrai svarbiausia jos plotas?

Atvira ar uždara, erdvi ar mažesnė, funkcionali ar madinga – tokie klausimai kankina ne vieną, ieškantį savo būsto ir atkreipiantį dėmesį į virtuvę. Nekilnojamojo turto agentūros specialistė Kristina Marčiulevičienė pasakoja, kad šios namų erdvės mados keičiasi, tačiau vis dažniau virtuvėje tampa svarbūs funkcionalumas, tvarios ir ekologiškos medžiagos, kurioms dėmesį skiria ypatingo būsto ieškantys klientai.

Galutinis sprendimas, kokia virtuvė bus namuose, žinoma, priklauso nuo šeimininko. Anot „Baltic Sotheby’s International Realty“ specialistės K. Marčiulevičienės, tai yra labai individualus pasirinkimas ir jos dydžiui bei interjerui dažniausiai įtakos turi daugybė veiksnių, tarp jų ir bendras būsto plotas. Įrengdami erdvų namą ar didesnį butą, daugelis pirmenybę teikia atskirai virtuvei su numatyta pusryčių erdve ar pietų stalu. 

Daugiafunkcė virtuvė dažnai planuojama šalia svetainės ar valgomojo. Neretu atveju visos šios erdvės yra patogiai sujungtos tarpusavyje ir gali būti pereinamos ratu. Šis sprendimas ne tik padeda užtikrinti patogumą gaminant ir tiekiant maistą, bet ir puošia namų interjerą, erdves neretai jungia plačios, dažnai dvivėrės durys ar atviros arkos.

Atskira virtuvė taip pat puikus pasirinkimas ir tais atvejais, kai šeimininkai mėgsta organizuoti didesnius artimųjų susibūrimus, tuomet viso bruzdesio, vykstančio virtuvėje, nemato šventės svečiai ir mielai mėgaujasi užkandžiais ar gėrimais kitose namo erdvėse – valgomajame, svetainėje, prie židinio ar netgi specialiai priėmimams įrengtose cokolio erdvėse.

Jau ne naujiena lietuviams ir šalia virtuvės atsirandanti pagalbinė patalpa, įrengiama atviros spintos principu, kur būtų galima tvarkingai pasidėti maisto atsargas, įvairius buitinius prietaisus ar kitas priemones, skirtas maistui gaminti, čia taip pat pagal poreikį įrengiamas ir papildomas šaldytuvas ar šaldiklis. Ši erdvė ne tik gelbėja nuo netvarkos virtuvę ar padeda išvengti apkrautų paviršių, bet ir yra labai patogi šeimininkams, nes lengva rasti reikiamus produktus ar įrankius, viskas patogiai telpa ir gali būti sudėta lentynose, yra aiškiai matoma.

„Įsirengiant erdvų, 200 kv. m arba didesnį, butą ar namą, nepaisant to, ar naujieji šeimininkai mėgsta ruošti maistą namuose, ar valgo restoranuose, virtuvei svarbu skirti didelį dėmesį ir pakankamai ploto, kitu atveju namas gali būti nepatrauklus norint jį parduoti ateityje. Virtuvė turėtų būti apie 20 kv. m ar dar erdvesnė, priklausomai nuo bendro namo dydžio, ši erdvė turėtų išlaikyti būsto proporcijas, būti patogi, jauki. Jau kurį laiką virtuvė nėra tik erdvė maistui gaminti, tai ir vieta, kur verda gyvenimas“, – patikina specialistė. 

Kartais projektuodami būstą savarankiškai ir nepasitarę su specialistais žmonės persistengia ir įsirengia per didelę virtuvę, tuomet ji tampa nepatogi ruošti maistui ir jam patiekti, be to, per didelėje erdvėje sunku palaikyti jaukumą.

Tais atvejais, kai klientai dairosi mažesnio ploto būsto, pasak NT specialistės, virtuvė dažniau paliekama atvira ir integruota į svetainę, taip sutaupoma ploto, sukuriama didesnės erdvės iliuzija.

Dėmesys funkcionalumui

Privačias vakarienes klientų namuose organizuojantis šefas Matteo Covacci akcentuoja, kad už virtuvės plotą yra svarbesnis jos funkcionalumas.

„Dažnai tenka gaminti įvairiose virtuvėse ir nustebtumėte, kaip efektyviai galima išnaudoti šį plotą. Galvodamas apie virtuvę, kurioje man būtų patogu gaminti, visuomet pirmenybę teikiu funkcionalumui ir naudojamoms medžiagoms, ypač naudinga, kai jos atsparios karščiui. Taip pat ypatingą vaidmenį šioje erdvėje atlieka apšvietimas, rekomenduoju juo pasirūpinti“, – praktiniais patarimais dalijasi virtuvės šefas.

Planuojant savo virtuvę, M. Covacci rekomenduoja pagalvoti, kiek įvairių paviršių daiktams pasidėti jums įprastai reikia, apgalvoti pasirenkamų stalviršių, praustuvo dydį.

Mėgstančiųjų gaminti prioritetai

Tiesa, tais atvejais, kai šeimininkai daug gamina namuose ar dažnai organizuoja draugų bei šeimos susibūrimus, planuojant virtuvę reikėtų būti dar dėmesingesniems.

NT specialistė pabrėžia – virtuvėje svarbu tinkamai pasirinkti baldai, medžiagos ir technologiniai sprendimai. Dažnai virtuvėse projektuojamos salos, kurios atlieka net tris funkcijas. Pirma, tai – patogi erdvė ruošti maistui, antra, parenkant patogias ir tinkamo aukščio kėdes, prie jos jauku pusryčiauti ir užkandžiauti. Trečia, tinkamai suprojektuota sala yra stilingos virtuvės akcentas ir puošmena. 

Jaukumą virtuvėje kurti dažnai padeda mediniai spintelių paviršiai, kurie tampa atsvara plytelėms ar kitoms įprastai „šaltomis“ laikomoms medžiagoms, vyraujančioms šioje erdvėje, pavyzdžiui, nerūdijančiam plienui ar akmens masei. Taip pat virtuvėje ypač svarbu skirti dėmesio švarai, tad renkantis medžiagas vertėtų atkreipti dėmesį ir į jų praktiškumą. Kaip teigia NT specialistė, ne konkrečios medžiagos kuria prabangą virtuvėje, o tai, kaip jos tinka jūsų namams, ar pasižymi tvarumu ir ilgaamžiškumu, ar jų priežiūrai teks skirti daug dėmesio.

Vyno mėgėjai dažnu atveju turi virtuvėje numatę vietą mažesnei ar didesnei vyno spintai arba cokolio aukšte įrengia vyno laikymo sienelę  – šis sprendimas šiuo metu yra ypač populiarus – kartais nusprendžiama tam skirti ir atskirą patalpą.

Kartais virtuvės erdvės išplečiamos ir už namų ribų. Mėgstantys gaminti tam skirtą inventorių įrengia ir lauko terasose. Čia vis dažniau galima pastebėti ne tik šeimai ar svečiams priimti skirtus baldus, bet ir kepsnines, krosnis, patogius stalviršius ruošiamam maistui pasidėti.

„Baltic Sotheby’s International Realty“ archyvo nuotr.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top