Šiandien švenčiamos Užgavėnės, žiemos išvarymo šventė, kuri simbolizuoja paskutinę sočią žiemos dieną, prasidedantį gavėnios laikotarpį ir artėjantį pavasarį. Lietuvoje Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be personažų – Lašininio ir Kanapinio – kovos ir gausybės blynų – saldžių, riebių, mėsinių, mielinių ir begalės kitų rūšių. Kaip rodo vieno Lietuvos prekybos tinklo pardavimo duomenys, lietuviai vis dažniau renkasi neįprastus miltus bei jų mišinius, mėgsta išbandyti naujoves.
„Vasaris yra tikrai intensyvus mėnuo – šiandien minime Užgavėnes, rytoj – pelenų diena ir visų įsimylėjėlių, šv. Valentino diena, o penktadienį minėsime mūsų Valstybės atkūrimo šimtmetį. Šiais metais pastebėjome, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šventė neabejotinai yra svarbiausias ir reikšmingiausias metų įvykis, tai atsispindi ir mūsų prekybos tinklo tiekėjų siūlomuose gaminiuose. Tačiau labiausiai džiugina tai, kad valstybingumas yra integruojamas į daugelį švenčių ar minėjimų. Užgavėnės ne išimtis, pavyzdžiui, gamintojai pasiūlė miltų mišinius spalvotiems blynams – kviečiama kepti geltonus, žalius ir raudonus blynus“, – pasakoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.
Pasak jos, pirkėjai netruko susidomėti šia trispalve naujiena. Pastebimas ryškus tokių miltų mišinių pardavimo augimas, per pirmąsias dvi vasario mėnesio savaites šios rūšies miltų mišinio parduoda 8 kartus daugiau negu sausio mėnesį.
„Taip pat pastebime, kad apskritai daugėja pirkėjų, kurie renkasi jau paruoštus miltų mišinius, o ne gamina viską nuo nulio. Jų paklausa per pastaruosius metus išaugo, o asortimentą papildė net 18 naujų gaminių“, – sako V. Drulienė.
Populiariausi – miltų ruošinys picai ir kvietiniai miltai
Nors dauguma miltų iš pažiūros atrodo vienodai, tačiau nė viena patyrusi šeimininkė iš lentynos nepasiims bet kokių miltų. Vieni labiau tinka pyragams kepti, kiti – duonai, o treti – blynų tešlai maišyti. Taip pat itin populiarėja sveikesnės miltų alternatyvos, tai speltos miltai, visų grūdo dalių miltai, kukurūzų, grikių, ryžių, sojų ar avižų miltai. Dažniausiai tokius miltus renkasi daugiau dėmesio sveikai mitybai teikiantys žmonės arba tie, kurių organizmas netoleruoja glitimo.
Palyginus 2016 metus su 2017 metais, visų grūdo dalių miltų paklausa išaugo 24 proc., o speltos miltų paklausa – net 35 procentais.
Blynai be miltų ir ne tik pusryčiams
Šiandienos pasiūla sudaro visas sąlygas pasirinkimams. Anksčiau pagrindiniai blynai būdavo mieliniai bei lietiniai ir dažniausiai su riebiu padažu arba uogiene, o šiandien atrodo, kad blynus galima iškepti iš visko – daržovių, sūrio, avinžirnių ar bananų.
Batatų blynai su pekaninių karijų riešutais
Reikės: 1 stiklinės miltų, ½ puodelio kapotų ir kepintų pekaninių karijų riešutų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 1 šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos, 1 stiklinės pieno, ¼ puodelio tamsaus rudojo cukraus, 1 šaukšto aliejaus, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 kiaušinių, ¾ puodelio apvirtų ir sutrintų batatų.
Gaminimo eiga: į miltus įmaišykite 2 šaukštus riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius. Skystuosius produktus įmaišykite į miltų mišinį ir sudėkite batatus. Kepkite iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus, prieš patiekdami apibarstykite likusiais riešutais, skanaukite su klevų sirupu ar šokolado kremu.
Cukinijų ir morkų blyneliai
Reikės: 2 puodelių tarkuotos cukinijos, 2 puodelių tarkuotų morkų, 1 puodelio konservuotų kukurūzų, 1 kiaušinio, 2 šaukštų natūralaus jogurto, žiupsnelio druskos ir pipirų, ½ puodelio visų grūdo dalių miltų, ½ puodelio kukurūzų miltų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, ½ puodelio tarkuoto čederio sūrio.
Gaminimo eiga: viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.
Avokado ir lapinio kopūsto blynai
Reikės: 1 kiaušinio, ⅓ stiklinės pieno, pusės griežinėliais supjaustyto avokado, 1 šaukšto aliejaus, ½ puodelio migdolų miltų, ¼ stiklinės miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 1–1½ puodelio lapinio kopūsto, ½ citrinos sulčių, ½ šaukštelio cukraus, grietinės arba natūralaus jogurto patiekti.
Gaminimo eiga: į verdantį vandenį įdėkite kopūstą ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį, taip kopūstas nepraras savo spalvos. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kopūstą, avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Kepkite ant nedidelės ugnies, kol gražiai apskrus, iš abiejų pusių, patiekite su natūraliu jogurtu.