Pradinis / Receptai / 4 gardžių blynų receptai

4 gardžių blynų receptai

Blynai – vienas populiariausių pusryčių valgių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis patiekalas – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse juos mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?

Užgavėnių šventė skirtingais pavadinimais švenčiama kone visame pasaulyje: Italijoje ji vadinama Martedì Grasso, Vokietijoje Fetter Donnerstag, Šveicarijoje Fettisdagen, o Maslenitsa – Rusijoje. Tačiau kepami blynai ir jų rūšys daugeliu atvejų skiriasi. Konditerė Sonata Šalkauskaitė dalijasi keturių skirtingų blynų receptais ir šiemet kviečia Užgavėnes namuose sutikti kitaip.

„Pannukakku“ suomiški blynai keptuvėje

Šie blynai taip pat dažnai vadinami olandiškaisiais (angl. Dutch baby), kai kur – vokiškais, o jų kilmės šalis tokia mįslinga, kad galima tik spėlioti – Olandija, Vokietija, o gal ir Amerika?

„Tokie blynai pasižymi keliomis savybėmis. Visų pirma, jie visada kepami kaip vienas didelis blynas, antra – jie kepami orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje. Toks kepimo būdas lemia, kad tešla pradeda pūstis aplink kraštus ir įgauna gražų auksinį atspalvį“, – sako kepimo akademijos ekspertė.

Reikės: 136 g „Karališkų“ miltų, 240 g pieno, 2 didelių kiaušinių, 40 g cukraus, 2 g druskos, 40 g sviesto, saujos mėgstamų uogų, žiupsnio miltelinio cukraus papuošti, sviesto kepti.

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir rankiniu plakikliu išplakite iki tolygios, glotnios masės. Sausų miltų gumulėlių neturėtų likti. Leiskite tešlai pastovėti apie 15–20 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Į ją įdėkite keptuvę (ar kitą indą), atsparią karščiui, ir kaitinkite ją kartu. Kai orkaitė įkais, keptuvę išimkite, įdėkite gabaliuką sviesto ir paskirstykite po visą keptuvę. Tada į ją supilkite tešlą. Kepkite blyną apie 17–20 minučių. Atvėsinkite ir patiekite su uogomis, milteliniu cukrumi.

Šokoladiniai suflė blyneliai

Suflė blyneliai – tai Japonijos kulinarinis šedevras. 2016 m. pamišimas dėl šių blynų Tolimųjų Rytų krašte įgavo didžiulį pagreitį – dabar jie puikuojasi garsiausių kavinių meniu, jų nuotraukomis mirga visi socialiniai tinklai.

„Tai purūs japoniški blyneliai, kurie tokie lengvučiai, kad valgydamas juos jautiesi tarsi ant debesų. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad japoniškus blynelius gaminsite ilgiau negu įprastus. Jų paslaptis – tinkamai išplakti kiaušinių baltymai“, – tikina ekspertė.

Reikės: 200 g „Ekstra“ miltų, 50 g kakavos, 3 šaukštų miltelinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio druskos, 262 ml pieno, 4 šaukštų nesūdyto sviesto (ištirpinto ir atvėsinto), ½ šaukštelio vanilės esencijos, 1 kiaušinio trynio ir 3 kiaušinių baltymų, ¼ šaukštelio citrinos sulčių. Kremui: 100 g maskarponės sūrio, 1 šaukšto miltelinio cukraus, vanilės esencijos, šlakelio pieno. Kepti reikalingi papildomi kepimo reikmenys – apskriti kepimo žiedai.

Didesniame inde sumaišykite miltus, kakavą, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Kitame inde sumaišykite pieną, sviestą, vanilės esenciją ir kiaušinio trynį iki vientisos masės. Trečiame inde iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su citrinos sultimis.

Į miltus supilkite pieno ir trynio mišinį ir trečdalį išplaktų kiaušinių baltymų. Likusią baltymų dalį įmaišykite itin atsargiai ir švelniai, kad tešla nesusmegtų.

Kepimo žiedų vidų patepkite riebalais. Rekomenduojama naudoti purškiamą kepimo aliejų.

Kremo ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.

Įkaitinkite keptuvę (geriausia nelimpančiu kepimo paviršiumi) ir patepkite riebalais. Rekomenduojama naudoti purškiamą kepimo aliejų. Sudėkite kepimo žiedus į keptuvę ir tešla užpildykite pusę kiekvienos formelės tūrio. Apdenkite dangčiu ir kepkite, kol tešla pakils, o blynelių apačia apskrus (maždaug 5 minutes). Atsargiai mentele apverskite blynelius. Apdenkite ir kepkite, kol gražiai apskrus antroji blynelio pusė.

Iškeptus blynelius perkelkite į lėkštę ir tik tada nuimkite kepimo žiedą. Patiekite su maskarponės kremu, pabarstykite kakava.

Amerikietiški blyneliai su šonine ir klevų sirupu

Tobulai apskrudę, apskriti ir minkštučiai – tokius blynus matome garsiausiuose amerikietiškuose filmuose, kuriuose jie gardinami ne tik uogienėmis ar riešutų sviestu, bet ir šonine ar klevų sirupu.  

Reikės: 135 g „Self-raising“ miltų, 2 g druskos, 30 g cukraus, 130 ml pieno, 1 didelio kiaušinio, 40 g lydyto sviesto (pravėsusio), kelių juostelių mėgstamos rūkytos šoninės, klevų sirupo patiekti.

Gaminimo eiga:

Į dubenį suberkite cukrų, druską, įsijokite miltus. Atskirame inde sumaišykite kiaušinius, pieną, supilkite lydytą pravėsintą sviestą. Pieno plakinį supilkite į miltų mišinį. Leiskite tešlai pastovėti kelias minutes.

Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, kol abi pusės apskrus. Riebalų perteklių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, papurkškite ant keptuvės paviršiaus riebalų arba patepkite sviesto (aliejaus) ir nuvalykite perteklių. Į keptuvę pilkite blynų tešlos ir sulaukite, kol blyno viršus pradės burbuliuoti, tuomet apverskite blyną ir kepkite 1–2 minutes.

Patiekite su keptos šoninės juostelėmis ir klevų sirupu.

„Dribsnių“ mini blyneliai

„Jeigu praėjusiais metais sekėte „Instagram“ ir „TikTok“ socialinius tinklus, vienos tendencijos nepastebėti negalėjote – tai mažieji dribsnių blyneliai. Kviečiame jų per šias Užgavėnes išsikepti ir jus! Tai išties smagus užsiėmimas, kuris itin patiks mažiesiems blynų valgytojams“, – sako S. Šalkauskaitė.

Reikės: 140 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 40 g cukraus, 5 g kepimo miltelių, 2 g druskos, 190 ml pieno, 40 g sviesto, 1 didelio kiaušinio, spalvotų pabarstukų ir sviesto patiekti

Gaminimo eiga:

Sumaišykite pieną, kiaušinius, cukrų bei sviestą, išplakite juos šluotele iki vientisos masės. Atskirame inde sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską. Į miltų mišinį supilkite pieno plakinį ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės.

Įkaitinkite keptuvę, padenkite ją riebalais taip, kad neliktų riebalų pertekliaus. Pilkite tešlą mažomis arbatinio šaukštelio dydžio porcijomis į keptuvę. Tam naudokite mažą šaukštelį arba specialią tūbelę. Kepkite apie 1 minutę. Apverskite ir kepkite, kol pasidarys gražios rusvos spalvos.

Patiekite su sviestu, spalvotais pabarstukais ar kitais mėgstamais pagardais.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top