Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti slyvų, o žinodami kelias gudrybes šį desertą pasigaminsite greitai ir nesudėtingai.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad nors slyvų pyrago kilmė iki galo nėra aiški, manoma, kad pirmiausia šis desertas plačiai paplito Anglijoje. Laikui bėgant jis išpopuliarėjo Italijoje ir kitose Europos šalyse.
„Skirtingose šalyse šis nepaprasto skonio desertas turi skirtingas gaminimo ypatybes. Pavyzdžiui, Anglijoje jis dažniau gaminamas iš džiovintų slyvų, kurios derinamos su kitais džiovintais vaisiais: razinomis, abrikosais. O Italijoje naudojamos šviežios slyvos, kurios derinamos su vanile, citrusinių vaisių sultimis, cinamonu“, – pasakoja T. Lauvray ir dalijasi žingsniais, kuriuos sekdami išsikepsite nepaprasto skonio šviežių slyvų pyragą.
4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti slyvų pyragą
Pasiruoškite įdarą. Išraiškingo skonio įdaras – vienas pagrindinių slyvų pyrago elementų. T. Lauvray sako, kad jį paruošti nesudėtinga. Be to, slyvų pyrago įdarui reikės vos kelių ingredientų: nuluptų ir supjaustytų slyvų, sviesto, šlakelio citrinos sulčių bei tarkuotos citrinos žievelės, puodelio cukraus, žiupsnelio druskos, kardamono bei cinamono.
Gaminant įdarą pyragui pirmiausia reikėtų įkaitinti gilią keptuvę ar puodą, tuomet sudėti sviestą, pjaustytas slyvas, suberti cukrų, prieskonius ir supilti citrinos sultis. Palaukti, kol puode ar keptuvėje atsiradęs skystis šiek tiek nugaruos ir viską apibarstyti tarkuotos citrinos žievele. Įdarą galite pasiruošti ir iš anksto, mat jį į pyrago tešlą dėti galite tiek karštą, tiek jau pravėsusį. Be to, jeigu paruošėte per daug įdaro – galite jį užšaldyti.
Tešla. Tešlai pasigaminti reikės 275 g miltų, 130 g sviesto, 2 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus. Pirmiausia dideliame inde sumaišykite visus sausus ingredientus. Sviestą supjaustykite kubeliais ir rankomis sumaišykite su miltais. Tuomet sudėkite 2 kiaušinių trynius, viską gerai išminkykite, susukite į maistinę plėvelę ir apie pusvalandį pašaldykite šaldytuve. Galiausiai tešlą iškočiokite. Jei visos paruoštos tešlos nesunaudosite iš karto, ją galite užšaldyti ir panaudoti po kelių dienų ar savaičių.
Palaikykite šaldytuve. Prieš kepant pyragą, specialią kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet formą gražiai iš visų pusių aplipdyti tešla ir į vidų pilti paruošą įdarą. Iš likusios tešlos padaryti plonas juosteles ir gražiai jomis apdėlioti pyrago viršų. Galiausiai dar vieną kiaušinio trynį, šlakelį pieno ir miltelinį cukrų reikėtų sumaišykite atskirame dubenyje ir išplakti. Gautu mišiniu patepti tešlą ir pyragą dar pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad jis sustandėtų.
Kepimas. Taip paruoštą pyragą kepti reikėtų iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Vėliau kaitrą sumažinti iki 180 °C ir kepti dar apie pusvalandį. Paruoštą pyragą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi ir palikite pravėsti, patiekite su plakta grietinėle arba mėgstamos rūšies ledais.