Sviestas – ištikimas palydovas kulinarinėse kelionėse. Atšildytas minkštas, lydytas ar ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo – jis virtuvėje gali pasitarnauti įvairiomis formomis. Šiandien sviestas išgyvena tikrą renesansą ir įkvepia naujas tendencijas, iš kurių viena ryškiausių – prieskoninis sviestas. Ekspertė pasakoja, kaip pasigaminti tokį sviestą namuose, ir siūlo penkis receptus kiekvieno skoniui.

Spalvinga istorija ir panaudojimas
Sviesto istorija – išties spalvinga, senovės civilizacijose jis buvo apdainuojamas ir aprašomas poezijoje, dovanojamas per vestuves ir netgi dedamas į mirusiųjų kapus. Pieno virtimas sviestu buvo vertinamas kaip stebuklas, tad jis neatsiejamas ir nuo religinių apeigų.
„Didžiąją dalį sviesto sudaro riebalai, o pastarąjį dešimtmetį dietologai rekomendavo sumažinti jų kiekį mityboje, išstumdami sviestą į ne itin sveikų maisto produktų kategoriją. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad, sumažinus riebalų vartojimą, mitybos racione atsirasdavo daugiau angliavandenių, kurie organizmui gali būti dar kenksmingesni. Kova su riebalais buvo baigta ir šiuo metu sviestas kulinarijoje išgyvena tikrą renesansą“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Pasak ekspertės, nors sviestas yra vertinamas dėl skonio, jis pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Svieste esančios trumpųjų grandinių riebiosios rūgštys gali mažinti virškinimo sistemos uždegimų riziką. Sviestas padeda organizmui įsisavinti naudingus vitaminus, tokius kaip A, D, E, K.
„Be maistinių savybių, sviestas pasižymi ir universaliu panaudojimu kulinarijoje. Jis neatsiejamas nuo kepinių, mat jiems suteikia skonio, purumo ir minkštumo. Tačiau, naudojant sviestą konditerijoje, patartina nepersistengti – jei riebalų kepinio tešloje bus per daug, jis gali prarasti formą, o tešla centre gali likti neiškepusi. Sviestas taip pat gausiai naudojamas padažams gaminti, sviestinis padažas tinka ne tik makaronams, troškiniams, bet ir mėsai ar žuviai gardinti“, – sako maisto ekspertė.
B. Baratinskaitė pažymi, kad namuose per kelias minutes galima sviestą pagardinti įvairiais skoniais. Ji pabrėžia, kad, norint išgauti geriausią rezultatą, svarbu naudoti geros kokybės sviestą, o ne sviesto gaminį ar margariną. Toks sviestas gali būti naudojamas kaip užtepėlė vaišinant svečius, sumuštiniams, padažams arba kaip greitas užkandis, užtepus ant šviežios duonos riekės. Aštresnio, ryškesnio skonio sviestu gardinkite troškinius ar su juo kepkite daržoves, o saldžią versiją naudokite kepiniams. Maisto ekspertė dalijasi penkiais receptais, kuriuos galima universaliai pritaikyti maisto gamyboje.
Česnakinis žolelių sviestas
Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 smulkintų česnako skiltelių, saujos žolelių (rozmarinų, petražolių ir čiobrelių).
Gaminimo eiga: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros – jis taps purus ir minkštas. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz., guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.
Moliūgų sviestas
Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šaukštų moliūgų tyrės, prieskonių (jeigu norite pikantiškesnio skonio, dėkite aštrių, rytietiškų prieskonių, o jeigu saldesnio ir neutralesnio – naudokite cinamoną, imbierą, muskatų riešutus, gvazdikėlius).
Gaminimo eiga: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz., guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.
Pesto padažo sviestas
Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 šaukšto pesto padažo (naminio arba pirkto parduotuvėje), 1 šaukšto smulkiai tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio smulkiai pjaustyto laiškinio česnako.
Gaminimo eiga: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz., guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.
Aitriųjų paprikų ir žaliųjų citrinų sviestas
Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 valgomojo šaukšto smulkintų aitriųjų paprikų, 1 arbatinio šaukštelio žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio smulkiai pjaustytos šviežios kalendros, žiupsnelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės.
Gaminimo eiga: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz., guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.
Saldus klevų sirupo sviestas
Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šaukštų klevų sirupo, pusės šaukštelio cinamono.
Gaminimo eiga: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz., guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.