Medžiagos, esančios grūduose, sėklose ir riešutuose, itin vertingos. O įprotis valgyti natūralias sėklas ir riešutus šiandien išgyvena aukso amžių. Vieno prekybos tinklo duomenys rodo, kad augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni, o jų asortimentas plečiasi. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kaip išsirinkti augalinį pieną ir ką galite iš jo pasigaminti.
B. Baratinskaitė pataria, kad jei augalinį gėrimą gaminatės namuose, riešutus mirkykite 12–48 valandas, sėklas – 4–10 valandų, kruopas – 6–8 valandas: „Gėrimą galite pasaldinti datulėmis. Vos dvi, gerai sutrintos plakiklyje, gėrimui suteikia švelnaus saldumo.“
Sojų gėrimas
Tai bene labiausiai paplitęs augalinis gėrimas. Lengvai virškinamas, jame nėra cholesterolio, bet daug kokybiškų baltymų, taip pat geležies ir kalcio. Iš jo gali būti gaminama varškė, kefyras, ledai ar jogurtas. Kad būtų skaniau, galima įberti šiek tiek druskos, cukraus ar vanilės.
Migdolų gėrimas
Malonaus, šiek tiek salstelėjusio skonio. Gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų migdolų. Baltymų jame mažiau negu sojų gėrime, bet gausu vitamino E, B2, kalcio, geležies ir seleno. Labai tinka ryte užpilti dribsniams, taip pat kokteiliams, sriuboms, desertams, padažams ruošti.
Ryžių gėrimas
Tinkamas pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški riešutams, sojoms ir gyvuliniam pienui. Dažniausiai šis gėrimas gaminamas iš natūralių ir nesaldžių ryžių. Jame iš viso nėra cholesterolio ir laktozės.
Avižų gėrimas
Avižų gėrimas gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų avižų. Neriebus, gana malonaus skonio. Tinka košėms virti, kokteiliams ruošti, juo balinama kava. Galima gerti ir vieną, pagardinus vanile ar cinamonu.
Kokosų gėrimas
Šis gėrimas spaudžiamas iš kokosų viduje esančio branduolio. Branduolys sumalamas, išspaudžiamas skystis ir nukošiama.
„Kokosų gėrime mažai cholesterolio, bet jis itin kaloringas. Mėgstamas pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekaluose. Tinka pilti į troškinius vietoj grietinėlės, juo galima užmaišyti blynų tešlą, balinti kavą, maišyti kokteilius, gaminti desertus“, – teigia B. Baratinskaitė.
Avižų košė su migdolų gėrimu
Reikės:
150 g avižinių dribsnių
400 ml vandens
350 ml migdolų gėrimo
Užvirkite vandenį, supilkite 150 ml migdolų pieno. Suberkite avižinius dribsnius. Virkite ant mažos ugnies, vis pamaišydami ir papildydami likusiu migdolų gėrimu.
Kai košė bus išvirusi, dar keletą minučių palaikykite uždengtame puode. Valgykite su medumi, uogomis ar pakepintais migdolų trupiniais.
„Tropikų dvelksmas“
Reikės:
1 l ananasų sulčių
1 skardinės kokosų gėrimo (400 ml)
2 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus
Į kokteilių plakiklį supilkite kokosų gėrimą, suberkite cukrų ir ananasų sultis. Viską gerai išplakite ir išpilstykite. Gerkite iškart, kol kokteilis nesusisluoksniavo.
Migdolų gėrimas
Reikės:
1 stiklinės migdolų
3 stiklinių vandens
Migdolus mirkykite 12 valandų. Kai išmirks, nulupkite odeles. Į plakiklį suberkite migdolus, supilkite vandenį. Plakite apie 1 minutę. Nukoškite, supilkite atgal į plakiklį ir dar paplakite.