Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje? Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasigaminti šį gėrimą namuose, ir pateikia tris gaivinančios šaltos arbatos receptus.
Virtuvės spintelėje – ne tik žalioji ir juodoji arbatos
Paprastai šalta arbata gaminama žaliosios ir juodosios arbatos pagrindu, tačiau maisto ekspertė pataria nebijoti eksperimentuoti. Išskirtinio skonio gaivinantį gėrimą galima pasigaminti naudojant ir kitas arbatos rūšis – raudonąją, vaisinę, baltąją, žolelių ar net prieskonines. Didelis pasirinkimas tiks įvairiausių skonių mėgėjams, o vienintelė taisyklė, kurios pašnekovė pataria laikytis, – rinktis kokybišką arbatą.
„Šaltos arbatos, kaip ir bet kurio kito gaminamo gėrimo ar patiekalo, skonis priklauso nuo pasirinktų ingredientų kokybės, tad svarbu rinktis kuo kokybiškesnius produktus. Be to, šiam gėrimui gaminti tinka ir arbata pakeliuose, ir biri arbatžolių arbata – tik naudojant pastarąją prireiks sietelio, kad pašalintumėte nuoviro likučius“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto žinovė taip pat atkreipia dėmesį, kad tamsi arbata visada bus stipresnio skonio, tad besirenkantiems šviesios spalvos arbatą prieš nusunkiant reikėtų ją palaikyti ilgiau – gėrimas bus sodresnio skonio.
Žolelės – ne tik skoniui
Ieškantiems idėjų, kuo pagardinti šaltą arbatą ir kaip suteikti gėrimui išskirtinę išvaizdą, maisto ekspertė pataria nepamiršti kvapnių žolelių. „Bene dažniausiai šalti gėrimai gardinami šviežių mėtų lapeliais – jie suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir išskirtinę išvaizdą. Norintiems paįvairinti gėrimo skonį siūlau išbandyti melisas ar levandas – šios žolelės suteikia švelnesnį skonį ir turi raminamųjų savybių. Išraiškingesnio skonio mėgėjams turėtų patikti pankolis, peletrūnas, rozmarinas, citrininė katžolė“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius – šie turėtų ne atskiesti gėrimą, o atgaivinti leisdami išlikti skonio sodrumui.
Vietoj cukraus – sveikesnės alternatyvos
Šalta arbata – universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite. „Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti – kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių – saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, – sako maisto ekspertė. Ji priduria, kad vaisius reikėtų dėti visai prieš patiekiant į jau atvėsusį gėrimą – karštoje temperatūroje jie greičiau tęžta, tad gali ne tik prarasti skonį, bet ir sugadinti gėrimo išvaizdą.
Maisto ekspertė dalijasi trimis šaltos arbatos receptais.
Gaivinanti citrusinių vaisių skonio šalta arbata
Reikės (4 asm.):
- 800 ml vandens
- 4 juodosios arbatos pakelių
- saujos mėtų šakelių
- 1⅓ šaukšto miltelinio cukraus
- 200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- ½ žaliosios citrinos sulčių
- ledo, šviežių mėtų lapelių, apelsino ar citrinos griežinėlių patiekti
Paruošimas:
Arbatos lapelius užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite miltelinį cukrų, įdėkite mėtų šakelių ir palaikykite 10 minučių. Nusunkite ir atvėsinkite. Atvėsusį gėrimą sumaišykite su apelsinų sultimis, įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Pagardinkite apelsino griežinėliais, mėtų lapeliais, ledu.
Šalta baltoji arbata su karamelizuotais persikais
Reikės (4 asm.):
- 3 pakelių baltosios arbatos
- 2 pakelių žaliosios arbatos
- 1 l ir 125 ml vandens
- 2 puodelių pjaustytų šviežių persikų
- 2 šaukštų granuliuoto cukraus
Paruošimas:
Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių, kol persikai suminkštės. Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 2–3 valandoms, kol visiškai atvės. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.
Energizuojanti šalta raudonoji arbata su imbieru
Jums reikės (4 asm.):
- 2 pakelių raudonosios arbatos
- 1 l vandens
- ¼ puodelio medaus
- ½ citrinos sulčių
- ⅔ šaukšto nulupto ir smulkinto imbiero
- saujos mėtų šakelių
- šviežių mėtų lapelių, ledo kubelių patiekti
Paruošimas:
Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtų šakeles, po 4 minučių viską išimkite. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 2–3 valandoms. Patiekite su šviežių mėtų lapeliais ir ledo kubeliais.