„Šventinis stalo dekoras padeda kurti pakilią nuotaiką, suteikia progai iškilmingumo ir unikalumo. Susikurti stilingą floristinę kompoziciją šventiniam stalui gali kiekvienas. Reikia tik noro, šiek tiek laiko ir žinių“, – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Evelina Grėbliauskė. Floristė dalijasi praktiniais patarimais ir pažingsniui demonstruoja, kaip patiems pasigaminti kompoziciją, kuri puikiai tiks tiek Velykų stalui, tiek gimtadienio, jubiliejaus, krikštynų, vestuvių ar kitų pavasarį ir vasarą švenčiamų progų dekorui.
Tinkamas floristinės kempinės paruošimas
Svarbiausia, anot floristės, tinkamai paruošti floristinę kempinę gėlėms komponuoti. „Nuo floristinės kempinės paruošimo priklauso, kiek ilgai mūsų gėlės išliks dekoratyvios. Pastebiu dažnai daromą klaidą, kad ruošiant floristinę kempinę ji tiesiog pakišama po tekančiu vandeniu. Taip daryti negalima, nes kempinės vidus nespėja įmirkti ir lieka sausas. Į tokią kempinę įkomponuotos gėlės greit nuvys, nes joms neužteks drėgmės“, – paaiškina Evelina. Floristė sako, kad geriausias būdas paruošti floristinę kempinę – uždėti ją ant vandens ir leisti pačiai pamažu įmirkti. Jokiu būdu negalima dubenyje jos spausti ar dirbtinai skandinti, kad pagreitintume procesą, nes vidus gali likti sausas.
Įmirkusi kempinė yra dedama į pasirinktą indą. Geriausia, kad jis būtų šiek tiek paaukštintas ar su kojele, nes tokiame inde kompozicija atrodo elegantiškiau. Svarbu atsiminti, kad, jeigu kuriame žemą stalo kompoziciją, ji neturi viršyti 25–30 cm aukščio. Išlaikyti šį aukštį svarbu, kad prie stalo sėdintiems žmonėms kompozicija netrukdytų bendrauti ir matyti vienam kitą.
Gėlės komponavimui
Kompozicijos kūrimo pagrindui floristė naudoja rožinės spalvos vėdryną ir tulpes, o kaip papildomas gėles – žalią putiną ir melsvas neužmirštuoles. Jeigu jums nepatinka arba netinka rožinė spalva, floristė ją pataria keisti į baltą spalvą. Tam puikiai tiktų baltos rožės ir gvazdikai.
Pirmiausia floristė pasidengia floristinę kempinę rožinės spalvos vėdryno žiedais. Kadangi kuriama kompozicija bus dedama ant stačiakampio stalo, ją šiek tiek išilgina komponuodama skirtingo aukščio vėdryno žiedus. Siekiama, kad kompozicija atrodytų kuo natūraliau, lengviau ir elegantiškiau. Naudojami ir rožiniai tulpių žiedai, kurie taip pat komponuojami skirtingais aukščiais. Kadangi, anot floristės, ir pievoje gėlės žydi skirtingais aukščiais, tai ir šioje kompozicijoje norisi panašaus efekto. Kūrybinio proceso pabaigoje floristė kompoziciją papuošia žydrais neužmirštuolių žiedais ir skaisčiai žaliu putinu. Tokia puošmena gali išlikti dekoratyvi net savaitę, tik reiktų nepamiršti kasdien jos palaistyti.
Anot floristės, šiuo komponavimo būdu galima susikurti pačių įvairiausių kompozicijų, keičiant gėles pagal savo norus ir fantaziją. Pavyzdžiui, Velykų kompozicijai visą pagrindą galima kurti iš tulpių, o kaip papildomas gėles naudoti narcizus ir muskarius. Beje, svogūniniai augalai taip pat puikiai tinka komponuoti į floristinę kempinę.
Floristė primena, kad ant stalo, kuris papuoštas keliomis žemomis kompozicijomis, nerekomenduojama dėti jokio maisto, gėrimų ar užkandžių. „Jeigu taip padarysime, stalas atrodys kaip viena didelė mišrainė. Prie floristinėmis kompozicijomis papuošto stalo maistas turi būti patiekiamas, o pavalgius nunešamas. Dažnai užkandžių ar desertų stalai būna atskirti nuo pagrindinio šventinio stalo, kad būtų išlaikoma estetika“, – sako floristė ir kviečia kartu pasimokyti kurti universalią floristinę kompoziciją.