Reikės:
600 g šilto (bet ne karšto) vandens
300 g visų grūdo dalių ruginių miltų
300 g kvietinių miltų
pakuotės sausų mielių (mieles galima keisti natūraliu raugu – tuomet jo prireiks 100 g, o tešlos kildinimas pailgės iki 4–5 val.)
100 g džiovintų spanguolių
150 g karijų riešutų
75 g aguonų
2 šaukštų cinamono
1 šaukšto druskos
1 šaukšto rudojo cukraus
trupučio sviesto arba aliejaus skardai patepti
Gaminimo eiga:
Riešutus truputį pasmulkinkite ir visus produktus sumaišykite dideliame dubenyje.
Uždenkite dubenį drėgnu rankšluostuku ir palikite šiltame namų kampe pakilti – prireiks maždaug 1–1,5 val., priklausomai nuo temperatūros namuose. Tešlos tūris turi padidėti 1,5 karto.
Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą formą. Dėkite ją į šaltą orkaitę ir 150 °C temperatūroje kepkite apie 1–1 val. 15 min. Pirštais pastuksenus į duonos paviršių, turėtų girdėtis duslus garsas. Jei norite, kad duona stipriau paskrustų, kepimo pabaigoje galite įjungti vėjelį.
Pjaustykite tik visiškai atvėsusią duoną.
Tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorės Kotrynos Stankuvės receptas