Tai greitai pagaminamas ir tuojau pat valgomas, sotus patiekalas.
4 porcijoms reikės:
- 455 g kaspinėlio formos („Delverde“, „Farfalle Tonde“, „Fiocchi Rigati“, „Farfalle“ arba „Mini Farfalle“) makaronų
- 12 griežinėlių sūdyto kumpio arba stambiai supjaustytos rūkytos kiaulienos šoninės
- 3 saujų šviežių arba šaldytų žirnių
- 2 saujų šviežiai tarkuoto parmezano
- 100 ml tirštos riebios grietinės
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Darbo eiga:
Į verdantį sūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite laikydamiesi ant pakuotės nurodytų instrukcijų. Į vandenį įpilkite šaukštą aliejaus. Jis neleis makaronams sulipti. Kai makaronai bus beveik išvirę, suberkite žirnius ir dar pavirkite pusantros minutės. Dubenėlyje suplakite kiaušinį su grietine, druska ir pipirais. Sūdyto kumpio griežinėlius arba kiaulienos šoninę kepkite orkaitėje ant kepimo popieriaus tol, kol apskrus ir taps traškūs. Išėmę iš orkaitės supjaustykite smulkiais gabalėliais ir įkaitintoje didelėje keptuvėje pakepkite apie minutę. Kai makaronai ir žirniai išvirs, nukoškite (pasilikite šiek tiek vandens, kuriame jie virė). Sudėkite makaronus į pakepintą kumpį arbą šoninę ir įmaišykite suplaktą kiaušinio ir grietinės mišinį. Svarbu, kad makaronai dar būtų karšti ir garuotų. Kiaušinio ir grietinės plakinys taps švelniu padažu. Jeigu maišydami makaronus pamatysite, kad jie yra sausoki, įpilkite šiek tiek vandens, kuriame jie virė. Pabarstykite tarkuotu parmezanu ir patiekite.
Vasario mėn. žurnale „Lietuvė“ rasite šio patiekalo ruošimo eigą, iliustruotą daugybe nuotraukų!