Ruduo – daržo ir sodo gėrybių gausus metų laikas. Daugelis stengiasi tuo pasinaudoti ir į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių troškinių, sriubų, apkepų ir kitų patiekalų iš sezoninių gėrybių. Tačiau daržovės ir vaisiai gali būti patiekiami ir kitokiais būdais, pavyzdžiui, gaminant iš jų traškučius. Kuo tokie traškučiai ypatingi ir kaip juos pasigaminti patiems, pasakoja maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Traškučių receptas – įnoringo restorano lankytojo dėka
Įprasti bulvių ir kukurūzų traškučiai šiandien yra vieni populiariausių užkandžių pasaulyje, o pirmieji jų paruošimo receptai aptinkami dar XIX a. pradžios receptų knygose. Vis dėlto dažnai bulvių traškučių, vadinamų „čipsais“, atsiradimo istorija siejama su JAV Niujorko valstijos Saratoga Springso miestelyje veikusiu „Moon‘s Lake House“ restoranu ir jo virtuvės šefu Džordžu Krumu.
Pasak populiarios legendos, 1853 metais vienam restorano lankytojui niekaip neįtiko jo užsisakytos gruzdintos bulvytės (angl. french fries) – jis net keletą kartų jas grąžino į virtuvę. Išrankusis klientas teigė, kad bulvytės buvo per stambiai supjaustytos, nepakankamai traškios ir per mažai pasūdytos. Kantrybės netekęs virtuvės šefas galiausiai specialiai keletą bulvių supjaustė itin plonai, pagruzdino gabalėlius, iki kol jie tapo visiškai traškūs, ir nepagailėjo druskos. Viso virtuvės personalo nuostabai, klientui naujasis variantas patiko. Restoranas nusprendė šį užkandį įtraukti į savo meniu. Dėl to bent iki XX a. antrosios pusės bulvių traškučiai JAV buvo žinomi Saratogos traškučių (angl. Saratoga chips) pavadinimu.
Pirmosios masinės bulvių traškučių gamybos įmonės JAV įsikūrė XX a. pradžioje, o maždaug 1920 metais šis užkandis atkeliavo į Europą ir po kelių dešimtmečių taip pat išpopuliarėjo. Šiandien traškučiai – vienas perkamiausių užkandžių. Skaičiuojama, kad 2018 metais pasaulinės bulvių traškučių rinkos vertė siekė 29 mlrd. JAV dolerių. Prognozuojama, kad ji ir toliau augs.
Lietuvos gyventojai taip pat vis dažniau renkasi ne tik įprastus, bet ir burokėlių, morkų ar kitų daržovių bei vaisių traškučius.
Ką reikia žinoti džiovinant?
Daržovių ar vaisių traškučių galima nesunkiai pasigaminti namuose. Tam tereikia mėgstamas sodo ar daržo gėrybes sudžiovinti.
„Džiovinimas – vienas iš naudingiausių maisto konservavimo būdų, kuris leidžia išsaugoti maistinę produkto vertę. Džiovinant daržoves ar vaisius karšto ir sauso oro cirkuliacijos būdu išsaugomos ne tik vertingos maistinės medžiagos, bet ir aromatas, skonis bei spalva“, – pasakoja A. Poleninas.
Anot pašnekovo, siekiant išsaugoti vaisių bei daržovių maistines ir skonio savybes, svarbu pasirinkti tinkamą džiovinimo temperatūrą ir trukmę. Be to, džiovinant vaisius, daržoves, uogas ar grybus svarbu užtikrinti, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų, o temperatūra būtų didinama palaipsniui. Antraip produktas ne išdžius, o sukeps. Kai kurios orkaitės turi specialiai džiovinimui skirtas funkcijas, kurios džiovinimo procesą gali palengvinti.
Taip pat galima naudoti specialias džiovykles, kurios leidžia produktų neperkaitinti ir maksimaliai išsaugoti naudingąsias jų savybes, skonį bei aromatą. Tokiose džiovyklėse optimali daržovių ir vaisių džiovinimo trukmė – 10–15 val. Orkaitėje džiovinimas trunka gerokai ilgiau, nes procesą reikia kartoti keletą kartų.
Naminių daržovių ir vaisių traškučių receptai
Morkų traškučiai
Reikės:
- 2 didelių morkų
- ½ šaukšto alyvuogių (arba ištirpinto kokosų) aliejaus
- ½ šaukšto jūros druskos
Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nuplaukite ir nuvalykite morkas, supjaustykite jas plonais ovalo formos griežinėliais. Svarbu, kad griežinėliai nebūtų per stori, kitaip traškučiai išeis minkšti, o ne traškūs. Griežinėlius sudėkite į dubenį su aliejumi, jūros druska ir sumaišykite. Išmirkytus griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriaus orkaitėje ir kepkite apie 15–20 min. Stebėkite kepimą – neleiskite morkoms sudegti ir, jei reikia, griežinėlius apverskite ant kitos pusės.
Lapinio kopūsto (kale) traškučiai
Reikės:
- ryšulėlio lapinio kopūsto
- 1–2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos
Gaminimas: nuskabykite lapinio kopūsto lapelius nuo koto, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite juos aliejumi ir pabarstykite šiek tiek druskos. Pasistenkite kiekvieną lapelį gerai įtrinti aliejumi, kad jis padengtų visą lapelio plotą ir garbanėles. Išdėliokite lapelius ant kepimo skardos ir dėkite į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–15 min., kol lapeliai švelniai paruduos. Stebėkite, kad traškučiai neperkeptų.
Ananasų traškučiai
Reikės:
- 2 ananasų
- pusės citrinos sulčių
- druskos
Gaminimas: ananasus supjaustykite plonais apskritais gabalėliais, apliekite citrinos sultimis ir lengvai pasūdykite. Sudėkite į džiovintuvą ir lėtu režimu džiovinkite apie 16 val., kol ananasai taps traškūs. Leiskite traškučiams atvėsti ir ragaukite.