Pradinis / Šeima ir sveikata / Kokį poveikį turi skirtingų spalvų maistas?

Kokį poveikį turi skirtingų spalvų maistas?

Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkę spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis oda bei teigiamais organizmo pokyčiais.

Pexels nuotr.

Kai kalba pasisuka apie spalvotą maistą, prieš akis pirmiausia iškyla vaisiai, daržovės, uogos, įvairios žolelės ir prieskoniai. Spalvą šioms gėrybėms suteikiantys pigmentai ne tik padeda išskirti, bet ir papildo produktus skirtingomis maisto medžiagomis. Kaip pasakoja dietistė V. Kurpienė, kiekviena augalinio maisto spalva turi savitą galią, tad mitybos racione būtina įvairovė.

Ugninė spalva – antioksidantų šaltinis

Dietistė atkreipia dėmesį į geltonos bei oranžinės spalvos produktus, prie šios grupės priskirdama morkas, moliūgus, kukurūzus, paprikas, apelsinus, abrikosus, persikus, bananus, papajas, mangus, greipfrutus ir kitas šių spalvų gėrybes.

„Tokios spalvos vaisiai ir daržovės turi gana didelį kiekį karotenoidų, kurie organizme virsta vitaminu A. Šis padeda rūpintis mūsų rega, apsaugo nuo senatvinių akių ligų, teigiamai veikia širdį. Be to, geltonos daržovės ir vaisiai dar turi flavonoidų, zeaksantino, kalio ir vitamino C. Jie skatina kolageno gamybą ir taip padeda gerinti odos būklę, mažina cholesterolį, aukštą kraujospūdį, gerina sąnarių būklę ir netgi padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas“,  – gerąsias savybes vardija V. Kurpienė.

Pagyrų ji negaili ir raudonai spalvai, kuria pasižymi didžioji dalis uogų, pomidorai, burokėliai, paprikos, obuoliai ir kitos daržo gėrybės: „Raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikia likopenas ir antocianinai. Šie produktai padeda mažinti per didelį kraujospūdį bei cholesterolį, gerinti sąnarių audinių būklę sergant artritu. Daugiau raudonos spalvos produktų patariama vartoti ir siekiant rūpintis odos būkle, ypač saugant nuo žalingo aplinkos poveikio, senėjimo.“

Baltų ir mėlynų produktų nauda

Stiprių antioksidacinių savybių turi ir baltos spalvos produktai, pavyzdžiui: svogūnai, žiediniai kopūstai, česnakai, bulvės, pievagrybiai, riešutai ir kt. Pasak V. Kurpienės, jose yra ir alicino, kuris padeda mažinti per aukštą cholesterolį bei kraujospūdį, taip pat užkerta kelią kraujagyslių ir širdies ligoms. Dar viena baltųjų produktų nauda organizmui – gebėjimas mažinti lėtinių susirgimų riziką, susijusią su hormonų disbalansu.

Mėlynos (ir violetinės) spalvos produktai, prie kurių priskiriami baklažanai, mėlynosios bulvės, mėlynės ir kiti, maitina nervinę sistemą ir yra tarsi atsvara raudoniems, oranžiniams ir geltoniems produktams. Šios spalvos produktuose esančios maisto skaidulos, liuteinas, flavonoidai, vitaminas C ir kitos naudingosios medžiagos padeda apsaugoti akis, mažinti cholesterolį, uždegimo procesus, gerinti virškinimą, kalcio ir kitų mineralų pasisavinimą.

Žali produktai – svorio kontrolės paslaptis

Bene daugiausia pagyrų V. Kurpienė žarsto žalios spalvos maisto produktams. Ji pasakoja, kad raminamąjį poveikį turinčios žalios spalvos pigmentą daržovėms ir vaisiams suteikia chlorofilas: kuo tamsesnė spalva, tuo šio pigmento yra daugiau. Žalia spalva turi raminamąjį ir streso malšinamąjį poveikį, o tokios spalvos produktai – daugybę naudingų medžiagų.

„Žaliose daržovėse gausu skaidulų, folatų, kalcio, beta karotenų, B ir C grupės vitaminų. Toks kompleksas ne tik padeda sustiprinti imunitetą, bet ir prisideda prie gero virškinimo bei apsaugo nuo širdies kraujagyslių ligų. Be to, žaliuose vaisiuose ir daržovėse paprastai būna labai mažai kalorijų, tad tai puikus pasirinkimas norint koreguoti svorį“, – pasakoja V. Kurpienė, pabrėždama agurkų, avokadų, įvairių žolelių ir, žinoma, lapinių daržovių bei salotų naudą.

Anot dietistės V. Kurpienės, sekantys maisto tendencijas jau spėjo pastebėti, kad įvairios lapinės salotos tampa puikia alternatyva duonos paplotėliams ar lavašams. Toks, žalesnis, variantas ypač populiarus tarp netoleruojančių glitimo, besivadovaujančių Keto ar Paleo mitybos principais.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top