Kruopos – tai sveikas ir organizmui naudingas maisto produktas. Tai pagrindinis naudingųjų angliavandenių šaltinis. Kruopos susideda iš sudėtinių angliavandenių, kurie yra ilgai skaidomi ir mūsų organizmui suteikia daug energijos. Energijos mums naudingiausia gauti iš ryto, nes laukia įvairūs dienos darbai, todėl spėsime energiją sunaudoti ir ji nesikaups mūsų organizme riebalų pavidalu. Kruopų esama daug rūšių, skiriasi jų skonis ir jas sudarančios organizmui reikalingos medžiagos. Internetinėje parduotuvėje rasime ne tik platų kruopų asortimentą, bet ir riešutų, sėklų bei džiovintų vaisių.
Kokios kruopos yra naudingiausios?
- Perlinėse kruopose gausu fosforo. Jis svarbus normaliai medžiagų apykaitai, būtinas gerai protinei veiklai. Perlinėse kruopose taip pat yra didelis kiekis baltymų. Šios kruopos yra ilgai virškinamos, todėl jos itin sočios. Perlines kruopas reikėtų ilgai virti arba, norint greičiau pasiruošti košę, rekomenduojama jas iš vakaro užmerkti.
- Vienos populiariausių kruopų yra grikiai. Jas renkasi siekiantys sulieknėti žmonės. Grikiuose esama daug geležies, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Grikiuose taip pat randama kalio, magnio ir kalcio. Taip pat šiose kruopose yra daugiau baltymų nei kitose kruopose.
- Miežinėse kruopose yra daug ląstelienos. Dėl jos pagerėja virškinimas. Jose randama ir daug mineralinių medžiagų.
- Kvietinėse kruopose yra geležies, kalio ir fluoro. Todėl šios kruopos yra labai maistingos. Valgant kvietinių kruopų gražėja plaukai, oda ir nagai. Šios kruopos ypač tinka pieniškoms sriuboms arba vartoti su daržovėmis.
- Sorų kruopose randama baltymų, tačiau jose nėra glitimo, todėl jos yra puikus dietinis produktas. Be to, sorų mažas glikeminis indeksas, todėl jas tinka vartoti diabetu sergantiems žmonėms. Šiose kruopose gausu skaidulų, taip pat geležies ir folio rūgšties. Iš sorų gaminamos sriubos, košės, sveiki užkandžiai.
Kruopos yra nelabai brangus, tačiau vertingas produktas. Skirtingų rūšių kruopos pasižymi kitokiomis naudingosiomis savybėmis. Jas į savo mitybos racioną turėtų įtraukti visi besirūpinantys subalansuota mityba. Iš kruopų galima pasiruošti košių, sriubų, troškinių, garnyrų, dėti jų į salotas.