Daugelio lietuvių šiltuoju metų sezonu pamėgta daržovė – smidrai – stebina ne tik išskirtine skonių palete, bet ir naudingųjų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis.
Daržovė, vartojama tūkstantmečius
Smidrai – išskirtinė daržovė, turinti daug mineralų bei vitaminų. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, smidrai priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.
Tiesa, nors Lietuvoje ši daržovė išpopuliarėjo gana neseniai, tačiau įvairiuose pasaulio kraštuose smidrai vartojami jau tūkstantmečius. „Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku, ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi kaip dabar. Įdomu tai, kad dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Ne veltui smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse“, – sako E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė įvardijama ir kaip puikus skaidulų šaltinis ir nėra labai kaloringa. Smidruose taip pat gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie mažina cholesterolį.“
Smidrai populiariausi atšilus orams
Anot vieno iš prekybos tinklų komercijos ir operacijų vadovės Olgos Suchočevos, ryškiausias smidrų pardavimų šuolis buvo užfiksuotas 2018–2019 metais, kai šią daržovę lietuviai atrado ir pradėjo vis dažniau naudoti kulinarijoje. „Lietuviai smidrus mėgsta valgyti kaip garnyrą, šalia lauko kepsninėse keptų mėsos ar žuvies patiekalų, jais gardinti salotas ar pusryčių patiekalus su kiaušiniai. Smidrų pardavimai šokteli kiekvieną pavasarį, kai lauke pakyla oro temperatūra ir galima grilinti“, – sako ekspertė.
Patarimai, kaip ilgiau išlaikyti šviežius
Anot O. Suchočevos, svarbu nepamiršti, kad smidrai, kaip ir kitos daržovės, yra ypač jautrūs temperatūros pokyčiams, tad parsinešus namo juos geriausia padėti į šaldytuvą. „Nusipirktus smidrus derėtų laikyti tokioje temperatūroje, kokioje jie buvo įsigyti, arba šaldytuve, kad ilgiau galėtume mėgautis šios daržovės traškumu, o kambario temperatūroje smidrai tiesiog nepradėtų vysti. Norint smidrus išlaikyti dar ilgiau, galima juos užšaldyti, tačiau atšildžius juos reikės suvartoti kuo greičiau, – pataria O. Suchočeva ir priduria, jog smidrų laikomoje aplinkoje taip pat neturėtų būti daug drėgmės, kad šios daržovės nepradėtų pūti. – Geriausia smidrus suvartoti per pirmąsias dvi dienas nuo įsigijimo.“
Smidrus paruošti nesudėtinga
Smidrų pritaikymas kulinarijoje beribis. Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, juos galima virti, kepti kepsninėje, gaminti su jais troškinius ar naudoti mėsos garnyrui. „Smidrai – naudinga pavasario daržovė, kurią paruošti yra itin nesudėtinga. Prieš juos gaminant reikėtų atskirti valgomas dalis nuo nevalgomų. Tai padaryti galite lauždami smidrą, pajutę, kad jis lengviausiai lūžta ties viena vieta, apatinę dalį pašalinkite. Gaminant svarbiausia prisiminti, kad nereikėtų jų perkepti ar pervirti, nes taip jie praranda savo skonį“, – vertingais patarimais dalijasi ekspertė.