Pradinis / Receptai / Medaus tortas

Medaus tortas

Medaus tortas. Jurgitos Lukoševičienės nuotr.

Tešlai reikės:

  • 100 g natūralaus medaus
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 didelio kiaušinio
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio malto imbiero
  • 1 šaukštelio sutarkuotų muskatų riešutų
  • 1 šaukštelio geriamosios sodos
  • 300 g miltų

Kremui reikės:

  • 20 g želatinos
  • 200 g plakamosios grietinėlės
  • 100 g cukraus
  • 300 g grietinės

Sausainiams papuošti reikės:

  • 200 g miltelinio cukraus
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 1 šaukštelio citrinų sulčių
  • pabarstukų

Gaminimo eiga:

Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite. Į pravėsusią sviesto masę įmaišykite kiaušinį, prieskonius, nugesintą sodą, suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol sukietės. Tada iškočiokite 2–3 mm storio papločius.

Paimkite 23–24 cm skersmens išardomos kepimo formos viršutinę dalį, uždėkite ant iškočiotos tešlos ir šiek tiek paspauskite. Gautus 7–8 apskritus papločius išpjaukite peiliu. Iš vieno papločio sausainių formelėmis išspauskite sausainius.

Papločius, tešlos likučius ir sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir kepkite iki 200–220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepę, patikrinkite pakeldami peiliu iš apačios – papločiai turi nelinkti.

Želatiną, skirtą kremui, išbrinkinkite su trupučiu vandens, o prieš pildami į kremą ištirpinkite kaitindami ant labai silpnos kaitros. Grietinėlę išplakite su cukrumi. Grietinę taip pat išplakite, sumaišykite su grietinėle ir įmaišykite paruoštą želatiną. Pagamintą kremą palaikykite 10 minučių šaldytuve, kad truputį sutirštėtų.

Sumaišykite kiaušinio baltymą su milteliniu cukrumi ir citrinų sultimis. Gautu glajumi dekoruokite sausainius įvairiais raštais, papuoškite pabarstukais.

Tortą formuokite išardomoje kepimo formoje. Dėkite paplotį, ant jo – kremo ir taip sluoksniuokite, kol sudėsite visus papločius. Torto viršų aptepkite kremu. Iškeptus tešlos likučius sutrupinkite ir jais apibarstykite torto viršų. Įdėkite į šaldytuvą. Sustingusį tortą išimkite iš formos. Sausainius šiek tiek patepkite kremu ir prispauskite prie torto šonų.

Receptas publikuotas žurnale „Lietuvė“ (Nr. 7).

Šį ir daug kitų lietuviškų patiekalų receptų rasite knygoje „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“ (leidykla „Terra Publica“). Leidinys skirtas visiems, kurie domisi mūsų tautinėmis tradicijomis, jas puoselėja ir, žinoma, trokšta atskleisti dar nežinomas lietuviškos kulinarijos paslaptis. Knyga išleista lietuvių ir anglų kalbomis.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top