Bulvių traškučiai yra vienas mėgstamiausių užkandžių, tačiau vis dažniau jiems ieškoma kuo sveikesnės alternatyvos. Šiuo metu parduotuvių lentynose galima rasti ne tik iš bulvių ar kukurūzų gaminamų traškučių, bet ir iš burokėlių, morkų ar net įvairių kopūstų pagamintų. Tokių traškučių, pasak prekybininkų, vos prieš porą metų asortimente buvo keletas, o dabar jų daugiau nei 10 skirtingų rūšių. Vis dėlto, kaip šių užkandžių pasigaminti namuose, kad jie būtų ne tik neriebūs, bet ir skanūs? Patarimais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
„Norint paruošti naminius traškučius reikia iškart nusiteikti, jog tai užtruks net valandą ar dvi. Daug susikaupimo ir kantrybės reikia pjaustant daržoves, mat jos turi būti itin plonos, vos kelių milimetrų storio. Kepant traškučius labai svarbu, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes kitaip jie gali ir neiškepti. Iškepusius traškučius būtina palikti kepimo skardoje „pailsėti“, kad šie sukietėtų ir taptų traškūs“, – sako A. Poleninas.
Batatų traškučiai
Traškučiams reikės: 2 didelių batatų, 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus.
Traškučių prieskoniams reikės: 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus, ½ šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio česnakinės druskos, 1 valgomojo šaukšto česnakų miltelių, ⅛ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikų, ½ šaukšto paprikų miltelių, ¼ šaukštelio maltų pipirų, 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo.
Nuplaukite batatus ir su aštriu peiliu arba tarka plonai supjaustykite bulvę į apvalius griežinėlius. Batatus sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir į jį įberkite kukurūzų krakmolo. Jame būsimus traškučius mirkykite apie 15–20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 215 °C, o skardoje patieskite kepimo popierių. Ant skardos uždėkite kepimo groteles, kad ant grotelių esantys batatų griežinėliai neliestų skardos. Ištraukite batatus iš vandens ir labai gerai nusausinkite. Visus traškučių prieskonių ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Abi batatų skiltelių puses ištepkite aliejumi, vėliau apibarstykite prieskoniais. Batatus kepkite 25–30 minučių, tačiau kepimui įpusėjus nepamirškite jų apversti, kad apskrustų iš abiejų pusių.
Burokėlių traškučiai
Reikės: 4 burokėlių nupjaustytais stiebais, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, ½ arbatinio šaukštelio druskos.
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 175 °C ir išklokite skardą kepimo popieriumi. Labai plonai supjaustytus burokėlius sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Išdėliokite burokėlių griežinėlius ant kepimo popieriaus, tačiau nepamirškite palikti tarpų tarp griežinėlių. Kepkite apie 40–60 minučių ir būtinai įpusėjus kepimo eigai juos apverskite. Labai svarbu atidžiai kepamus traškučius prižiūrėti, nes jie lengvai gali sudegti.
Briuselinių kopūstų traškučiai
Reikės: 450 g briuselinių kopūstų, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, ½ šaukštelio česnakų miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, ⅓ puodelio gerai susmulkinto parmezano sūrio.
Pirmiausia reikėtų tinkamai paruošti kopūstus – nupjaukite jų kotelius ir nuimkite pirmuosius išorinius lapelius, tuomet juos nuplaukite ir gerai nusausinkite. Briuselinių kopūstų traškučius galima ruošti dviem būdais: pjaustant griežinėliais arba atskiriant po vieną lapelius. Kepimui ruošiamus briuselinius kopūstus sumaišykite su likusiais ingredientais ir kepkite iki 215 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Šie traškučiai puikiai derės su jogurto ar grietinės padažu.