Pyragas labai skanus, minkštas, aromatingas… O riešutų ir kakavos derinys puikus.
Tešlai:
30 g šviežių mielių
500 g miltų (pridėjau dar 30 g, nes pasirodė, kad trūksta)
150 g + 1 a. š. cukraus
3 mažų ar 2 didelių kiaušinių trynių
250 ml pieno
125 g sviesto
1 a. š. vanilės ekstrakto
~⅓ puodelio razinų
Įdarui:
125 g riešutų (naudojau migdolų riešutus)
3 mažų ar 2 didelių kiaušinių baltymų
1 v. š. kakavos miltelių
~2,5 v. š. cukraus
~1 v. š. augalinio aliejaus kepimo formai ištepti
kiaušinio trynio + šlakelio pieno pyragui aptepti
Gaminimo eiga:
Į dubenį dėti mieles, berti 1 arbat. šaukštelį cukraus, pilti porą šaukštų vos pašildyto pieno, išmaišyti ir palikti šiltai, kad suputotų (~10 min.).
Razinas užpilti karštu vandeniu.
Į puodą supilti likusį pieną, suberti cukrų, sudėti sviestą ir kaitinti, kol ištirps cukrus ir bus išsilydęs sviestas, neužvirti. Pravėsinti iki kambario temperatūros. Supilti į pastovėjusias mieles, išmaišyti ir visą mišinį supilti į dubenį su miltais. Įmušti kiaušinių trynius, įlašinti ekstraktą, užminkyti tešlą. Minkyti ~10–15 min., kol tešla atšoks nuo indo sienelių ir nelips prie rankų, taps maloni liesti (minkymo metu suberti išmirkytas ir nusausintas razinas). (Jei atrodo, kad tešla vis tiek be galo limpanti, nepabijokite pridėti dar vieną kitą šaukštą miltų). Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į dubenį, uždengti švariu rankšluostėliu ar maistine plėvele ir padėti šiltai ~1 val. pakilti (tešla turi padvigubėti).
Tuo metu pasigaminti įdarą. Į smulkintuvą suberti riešutus, cukrų ir kakavą, susmulkinti iki smulkių grūdelių, o kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų (jei sunkiai plakasi, įberkite mažą žiupsnelį druskos, situacija pagerėja ir lengviau išsiplaka). Riešutų mišinį sumaišyti su išplaktais baltymais. Paruoštą įdarą dėti į šaldytuvą.
Pakilusią tešlą lengvai perminkyti. Iškočioti į ~1,5 cm storio stačiakampio formos blyną, per visą plotą ištepti įdaru, susukti į vyniotinį ir įdėti į aliejumi ar kitais riebalais išteptą pasirinktą kepimo formą. Šiltai pakildinti ~40–60 minučių.
Ištepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu ir šauti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C temperatūros, kepti ~35–40 min. (aš kepiau orkaitės kaitrą nustačiusi tik iš apačios, jei per greitai ruduoja pyrago viršus, uždenkite folija).