Šis pomidorų padažas – puikus makaronų, picų, žuvies ar kitokių patiekalų pagardas, tinkantis ir paukštienai marinuoti.
Naudojau kietas, ne visai prisirpusias, rūgštesnes slyvas ir todėl visai nepyliau acto. Rūgštumo pakako, skonį reguliavau tik druska ir cukrumi. Nepagailėjau česnako ir šviežių aitriųjų paprikų.
Reikės (išeis apie 2,5 l padažo):
2 kg mėsingų, gerai prisirpusių naminių pomidorų,
0,5 kg raudonų saldžiųjų paprikų,
1 kg kietesnių vengrinių slyvų,
0,5 kg obuolių (labai tiks alyviniai),
2 šaukštų druskos,
4–7 šaukštų cukraus (priklauso nuo slyvų ir obuolių rūgštumo bei jūsų skonio),
2 vidutinių česnako galvučių,
2 šviežių aitriųjų paprikų.
Gaminimo eiga:
Pomidorus stambiai supjaustome, saldžiąsias paprikas išvalome ir taip pat susmulkiname. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis. Slyvas perpjauname pusiau ar ketvirčiais (kauliukus pašaliname).
Viską sudedame į puodą ir maišydami kaitiname iki užvirimo (saugome, kad neprisviltų!). Sumažiname kaitrą ir nuolat maišydami troškiname ant nedidelės ugnies apie valandą, kol daržovės ir vaisiai sukris ir virs tiršta mase.
Sutriname elektriniu smulkintuvu ir pertriname per sietą, kad neliktų odelių ir sėklelių.
Tyrę vėl supilame į puodą ir dar šiek tiek paviriname. Pagardiname druska ir cukrumi.
Baigiant virti, įspaudžiame česnaką ir sudedame smulkiai kapotas aitriąsias paprikas.
Paragaujame (druskos, cukraus kiekį ir aštrumą reguliuojame pagal savo skonį).
Karštą tyrę supilame į sterilius stiklainius ir užsukame dangteliais. Laikome vėsiai.