Tešlai reikės:
140 g šviesaus rudojo cukraus
300 g miltų
½ šaukštelio druskos
2 šaukštelių kepimo miltelių
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
Obuolių įdarui reikės:
1 kg šviežių obuolių
1 šaukšto citrinos sulčių
70 g cukraus
2 šaukštelių cinamono
75 g razinų
15 g džiūvėsėlių
Taip pat reikės:
1 kiaušinio
cukraus
Gaminimo eiga:
Miltus, rudąjį cukrų, druską ir kepimo miltelius sumaišykite dideliame dubenyje. Sviestą supjaustykite arba susmulkinkite pirštais į žirnio dydžio trupinius. Sudėkite į sausus ingredientus, įmuškite kiaušinį ir švelniai minkykite tešlą, suformuokite rutulį. Prieš kočiodami tešlą suvyniokite į plastikinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent valandai.
Razinas sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite razinoms mirkti 10–15 minučių, tada nusausinkite. Obuolius nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite. Sudėkite į dubenį ir apvoliokite citrinos sultyse, kad neparuduotų. Į obuolius suberkite cukrų, cinamoną, galite pagardinti imbieru ir muskato riešutu. Išmaišykite, tada sudėkite razinas.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Ištepkite 20 cm pyrago formą sviestu ir pabarstykite miltais.
Padalykite tešlą į dvi dalis, kurių viena būtų šiek tiek didesnė už kitą. Pradėkite nuo didesnio tešlos kamuolio, o mažesnį laikykite šaldytuve. Iškočiokite didesnį tešlos gabalą ir išklokite juo formos dugną bei šonus. Ant dugno suberkite džiūvėsėlius, tada supilkite obuolių įdarą. Jį gerai prispauskite. Atrodys, kad obuolių yra per daug, tačiau kepant įdaras sumažės.
Likusį tešlos gabalą iškočiokite taip, kad būtų vos didesnis už pyrago formą. Picos pjaustykle arba ilgu aštriu peiliu supjaustykite į kelias plonas, maždaug 2 cm pločio juosteles. Supinkite iš jų groteles ant pyrago viršaus. Užspauskite pyrago kraštus ir nupjaukite tešlos perteklių. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir gausiai pabarstykite cukrumi.
Kepkite 60–70 minučių, kol plutelė taps sodri, aukso spalvos, o obuoliai suminkštės. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Pastabos. Pjaustydami obuolius jų pernelyg nesmulkinkite, kitaip kepdami jie pavirs į košę. Taip pat jų nepagailėkite, nes kepant jų šiek tiek sumažės. Verta ir nebijoti eksperimentuoti – galima įdėti ir, pavyzdžiui, riešutų, serbentų. Jei turite mėgstamą priedą, be kurio neįsivaizduojate obuolių pyrago, – tikrai naudokite.
Kad obuolių sultys pernelyg nesuminkštintų pyrago apačios, prieš dėdami vaisius tešlą pabarstykite trupučiu džiūvėsėlių.
„Iki“ receptas