Tešlai reikės:
200 g šviesių speltų miltų
110 g šalto sviesto
2–3 šaukštų ledinio vandens
kelių žiupsnių druskos
Kriaušių įdarui reikės:
3 didelių tvirtų kriaušių
50 g sviesto
100 g cukraus
kelių cinamono lazdelių
vanilės ekstrakto
Patiekti reikės:
vanilinių ledų arba riebios grietinės
citrininių čiobrelių
Gaminimo eiga:
Miltus sumaišykite su druska. Įmaišykite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Rankomis iš masės formuokite stambius trupinius. Įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens, įmaišykite ir suspauskite rankomis. Jei tešla sukimba, formuokite rutulį. Jei ne, įpilkite dar šaukštą vandens, kad tešla lengvai suliptų. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
Kriaušes nulupkite, pašalinkite sėklas ir kotelius. Dvi kriaušes perpjaukite išilgai į ketvirčius, o vieną supjaustykite šiek tiek plonesnėmis riekelėmis, kad būtų patogiau išdėlioti keptuvėje.
Orkaitei tinkamoje keptuvėje ištirpdykite sviestą ir į jį pilkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės arba žemesnės ugnies, kol cukrus pradės tirpti ir virsti į karamelę. Jokiu būdu nemaišykite, verčiau retkarčiais keptuvę švelniai pavartykite, kol cukrus visiškai ištirps. Stebėkite, kad karamelė nesudegtų, ji neturėtų būti labai tamsi. Jei karamelė pradeda tvirtėti, nesijaudinkite. Sudėkite kriaušes į keptuvę – iš jų išsiskyrusios sultys pamažu karamelę vėl ištirpdys (kriaušes galima pavartyti). Apšlakstykite vanilės ekstraktu ir tarp vaisių sudėkite cinamono lazdeles. Pakaitinkite kelias minutes prieš uždengdami tešla.
Tešlą iškočiokite į keptuvės dydžio skritulį. Uždenkite ja kriaušes. Užlenkite tešlos kraštelius į vidų, o pačią tešlą subadykite šakute, kad galėtų išeiti garai. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min.
Išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek praaušti. Uždenkite pyragą didele lėkšte ir staigiai, kad neišvarvėtų karamelė, apverskite. Patiekite su vaniliniais ledais ir citrininiais čiobreliais arba šaukštu riebios grietinės.
„Kitchen Julie“ receptas