Artėjant naujam uogų sezonui atlaisvinkime vietą šaldiklyje: sunaudokime nuo praėjusios vasaros užsilikusias ir per žiemą nesuvalgytas šaldytas uogas: vyšnias, braškes, mėlynes. Išsikepkime labai paprastą, greitai pagaminamą ir be galo skanų pyragą, patiksiantį tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Vienam 22 cm skersmens arba dviem 10 cm pyragams reikės:
- 125 g miltų
- 110 g sviesto
- 3 valgomųjų šaukštų šalto vandens
- 400 g šaldytų vyšnių be kauliukų (vyšnias galite keisti kitomis uogomis arba jų mišiniu)
- ¼ puodelio cukraus
- 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- 1 kiaušinio
- Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, dėkite į maisto smulkintuvą kartu su miltais.
- Keliais pulsuojančiais paspaudimais maišykite, kol gausite stambius trupinius.
- Supilkite šaltą vandenį ir vėl trumpam įjunkite maisto smulkintuvą.
- Gautus trupinius iškrėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite gumulą ir dėkite valandai į šaldytuvą.
- Pasiruoškite įdarą. Nutarkuokite gerai nuplautos citrinos žievelę.
- Atitirpusias uogas užpilkite cukrumi ir krakmolu, dėkite citrinos žievelę ir vieną valgomąjį šaukštą citrinos sulčių. Viską sumaišykite.
- Praėjus valandai išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į dvi dalis jei planuojate kepti vieną didelį pyragą, arba į keturias – jei kepsite du mažesnius. Paviršių, ant kurio kočiosite tešlą, pabarstykite miltais. Iškočiokite du arba keturis plonus tešlos lakštus.
- Vieną tešlos lakštą atsargiai įklokite į sviestu pateptą kepimo indą, nupjaukite tešlos perteklių.
- Supilkite paruoštas uogas.
- Atsargiai imkite likusį tešlos lakštą ir uždenkite indą. Kraštus sandariai užspauskite, nupjaukite atlikusią tešlą. Išplakite kiaušinį su vienu valgomuoju šaukštu vandens ir konditeriniu teptuku tolygiai aptepkite pyrago viršų. Peiliu padarykite 4 įpjovimus.
- Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių arba kol tešla taps gražios auksinės spalvos. Iškepus leiskite šiek tiek atvėsti, pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite.
Ar žinojote? Šaldytos uogos – daug sveikiau nei uogienės, į kurias paprastai dedamas didelis kiekis cukraus. Šaldant nežūna uogose esantys vitaminai, tačiau prieš šaldant uogas, reikia nepamiršti, jog kuo šviežesnė uoga – tuo geriau. Geriausiai šaldymui tinka nuo -18 iki -23 laipsnių temperatūra. Jei uogas užšaldysite žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje, jas suvartokite per ateinančius 8-12 mėnesių. Žemesnėje nei -8 laipsniai temperatūroje užšaldytas uogas suvartoti reikėtų per tris mėnesius. Lengvai formą prarandančias uogas (braškes, avietes, gervuoges) nuplovę ir nusausinę šaldykite sandariuose indeliuose, o vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai.
Komentarų: 1
Mmmm… kaip skaniai atrodo:) keliauju i virtuve vysniu ieskoti:) Aciu uz puiku recepta!