Pradinis / Receptai / Saldžios Kalėdų dovanos: vaikystę primenančių sausainių receptai

Saldžios Kalėdų dovanos: vaikystę primenančių sausainių receptai

Artėja pats gražiausias metų laikas – metas susiburti su šeima prie židinio, jaukių kalėdinių dekoracijų ir šilto arbatos puodelio. Tačiau dažnai Kalėdos asocijuojasi ir su grūstimis, sausakimšais prekybos centrais, stresą keliančia dovanų paieška – viso to galima išvengti. Konditerė Sonata Šalkauskaitė siūlo šiemet savo mylimiems žmonėms padovanoti vaikystės ir švenčių jaukumo skonį – šventinių sausainių. Tai yra puiki dovana ne tik šeimos nariams, bet ir draugams, bendradarbiams, mokytojams ir kaimynams.

„Manau, kad šventinis laikotarpis turi priminti apie vidinę ramybę, jaukumą, sentimentalius kvapus ir laiką su šeima, todėl gaminant kalėdines dovanas namuose galima išvengti tos „Kalėdų karštinės“. Kalėdinis maisto gaminimas yra didelis malonumas ir itin mielas gestas – parodykite mylimiems žmonėms, jog apie juos galvojate ir skyrėte laiko, kad juos nudžiugintumėte“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė S. Šalkauskaitė.

Sausainių aromatas primins vaikystę

Šie trapios tešlos sausainiai patiks pistacijų mėgėjams, o apelsino žievelė ir spanguolės primins taip pasiilgstą močiutės šventinio stalo gėrybių skonį. Sviestinė sausainių tešla  gaminama su traškiomis pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis, apelsino žievele ir daug sviesto. Gaminant šiuos sausainius, labai svarbus tinkamas šaltos tešlos paruošimas. Sviestas sausainių tešloje turi būti visiškai atšilęs, kad sausainiai nesubyrėtų. Užšaldytą sausainių tešlą rekomenduojama palikti stovėti mažiausiai 3 valandoms arba visai nakčiai.

Sausainiams reikės:

1 puodelio nesūdyto, atšilusio sviesto
⅔ puodelio cukraus
2 arbatinių šaukštelių apelsino žievelės
⅓ stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų
¼ arbatinio šaukštelio cinamono
½ arbatinio šaukštelio druskos
1 puodelio susmulkintų, lukštentų pistacijų riešutų
¾ puodelio džiovintų spanguolių

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės. Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys. Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes. Tešlą padalykite į du rutuliukus ir iškočiokite. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas. Supjaustykite sausainius iki 1,5 cm storio gabalėliais ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

Užuot pjaustę pistacijų, spanguolių sausainius, galite iškočioti sausainių tešlą ir naudoti sausainių formeles. Tiesiog būkite atsargūs ir neberkite pistacijų riešutų į sausainio kraštus, kad gautumėte vienodus sausainius. Sausainius galima formuoti ir nenaudojant formelių. Uždėkite sausainių tešlą ant plastikinės plėvelės, sandariai uždenkite ir rankomis suformuokite norimą formą, pavyzdžiui, trikampius ar kvadratus prieš užšaldydami.

Nemirštanti klasika, kuri patiks visiems

Konditerė siūlo dar vieną receptą, kuris patiks visiems smaližiams. Minkšti, lengvai kramtomi šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi. Šie sausainiai išsiskiria itin puriu „brownie“ pyragėlio tekstūros centru, o išorėje – traškumu. 

Sausainiams reikės:

4 kiaušinių (kambario temperatūros)
300 g „Karališkų“ miltų
150 g kakavos
336 g baltojo cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
120 g sviesto (kambario temperatūros)
miltelinio cukraus

Gaminimo eiga:

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Į atskirą indą įsijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto ir cukraus masę muškite po vieną kiaušinį ir maišykite tol, kol sumušite visus kiaušinius. Sudėję visus kiaušinius ir išmaišę, suberkite miltų mišinį. Darsyk viską išmaišykite. Apdenkite sausainių masę maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą vienai valandai. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paimkite valgomąjį šaukštą ir pakabinkite sausainių masės. Delnais suformuokite rutuliukus. Suformuotą rutuliuką dėkite į indą su milteliniu cukrumi ir apvoliokite taip, kad visas sausainis pasidengtų tolygiai. Dėkite sausainius ant skardos su kepimo popieriumi. Kepkite apie 8–10 min. Ištraukę iš orkaitės palaukite 5 minutes. Perkelkite sausainius ant vėsinimo grotelių ir visiškai atvėsinkite.

„Tešlos rutuliukus galima apvolioti granuliuotame cukruje prieš apvoliojant milteliniame cukruje. Padengiant sausainius bet kurios rūšies cukrumi, iš jų paviršiaus pasišalina drėgmė ir atsiranda įtrūkimų, nes jų viršus išdžiūsta sausainiui dar nespėjus sustingti. Dėl savo stambios kristalinės struktūros granuliuotas cukrus išdžiovina juos dar efektyviau. Kristalai sugeria drėgmę, o kiti, bet ne visi, ištirpsta susidariusiame sirupe. Sausainiams kepant toliau, drėgmė išgaruoja, o cukrus pradeda kristalizuotis – šį procesą pagreitina neištirpę cukraus kristalai. Kai susidaro pakankamai naujų kristalų, jie vėl pradeda ištraukti drėgmę. Rezultatas – sausainis su greičiau džiūstančiu paviršiumi, kuris lengviau sutrūkinėja“, – patarimais dalijasi konditerė.

S. Šalkauskaitė pataria pasikliauti savo vaizduote ir dovaną paversti kur kas ypatingesne – supakuoti sausainius naudojant sezoninius motyvus. „Sausainius supakuokite sandariai, naudodami minkštą popierių, tačiau pridėkite šventinį akcentą – raudoną kaspiną, cinamono lazdelę ar pušies šakelę. Sausainius paversite Kalėdomis kvepiančia dovanų dėžute“, – sako ji.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top